Sekelji gulaš (Székely gulyás ili Székely káposzta) je mađarsko tradicionalno jelo. Ime mu potiče od jednog erdeljskog plemena iz istočne Transilvanje koje Mađari zovu Sekelji. 

Međutim, druga verzija kaže da je ime gulaša navodno je nastalo po mađarskom novinaru Josefu Sekelju koji je hteo da naruči večeru u krčmi, ali s obzirom na to da je bilo veoma kasno, većina jela bila je rasprodata. 

Rečeno mu je da imaju samo kiseli kupus i svinjsko meso, pa je on tražio da kuvar pomeša sastojke i napravio večeru na brzinu. 

Mi vam predstavljamo tri različita sekelji gulaša!

1. Sekelji gulaš sa kiselim kupusom i kimom

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 1 kg junetine bez kostiju 
  • 2 velika luka 
  • 2 čena belog luka 
  • 2 kašike masti 
  • mleveni kim 
  • 1 puna kašika slatke mlevene crvene paprike 
  • so, biber 
  • 1 kašika pirea od paradajza 
  • 2 krompira srednje veličine 
  • 500 g kiselog kupusa 
  • malo šećera 
  • 150 g masnijeg kiselog mleka 

Priprema: 

Meso operite, dobro osušite i isitnite na krupnije kocke. Luk i beli luk oljuštite, pa luk nasecite na kolutiće, a beli luk sitno iseckajte. U šerpi, na masti, naglo propržite deo po deo junetine. Potom vratite meso u šerpu, dodajte luk, beli luk, kim, papriku, so, biber i pire od paradajza. Sve dobro izmešajte, pa podlijte vodom (ili goveđom supom, biće ukusnije), tako da meso bude sasvim potopljeno. Kuvajte četrdesetak minuta u poklopljenoj šerpi. 

Mesu potom dodajte oljušteni, narendani krompir, kiseli kupus, so, biber i malo šećera, pa sve to dinstajte još 40 minuta. Kiselo mleko promešajte viljuškom, tako da bude kremasto, pa ga stavite na gotov sekelji gulaš. Poslužite ga uz kuvani slani krompir ili njoke.

Vreme pripreme: 30 minuta, 480 kcal

Sekelji gulaš sa svinjskim mesom i kimom... recept na drugoj strani teksta!

PageBreak2. Sekelji gulaš sa svinjskim mesom i kimom

Sastojci:

  • 600 g svinjskog mesa
  • 2 glavice crnog luka 
  • 2 čena belog luka 
  • 2 crvene paprike 
  • 400–500 g kiselog kupusa
  • 200 g paradajza
  • 4 kašike ulja 
  • so, biber 
  • list lorbera
  • kašičica kima 
  • po kašika mlevene slatke i ljute paprike
  • 150 g kisele pavlake

Priprema:

Meso dobro oprati i obrisati kuhinjskom krpom. Oljuštiti crni i beli luk i iseckati na sitnije komade. Paprike oprati i preseći na pola, očistiti od semena i iseći na oko 2 cm velike kockice. Kiseli kupus sitno iseckati. Paradajz oprati i takođe sitno iseckati. Zagrejati ulje u jednoj posudi i na njemu sa svih strana zapeći meso.

Dodati crni i beli luk i sve zajedno malo propržiti. Zatim u to dodati kockice paprike, kiseli kupus i paradajz sa njegovim sokom. Začiniti solju, biberom, kimom i mlevenom paprikom. Dodati list lorbera. Pustite gulaš da jednom provri, poklopite ga i pustite da polako krčka još oko 60 minuta. Pre serviranja jela, dodajte kiselu pavlaku i ukoliko je potrebno, ponovo začinite solju i biberom.

Sekelji gulaš sa svinjskim i telećim mesom... recept na trećoj strani teksta!

PageBreak3. Sekelji gulaš sa svinjskim i telećim mesom

Sastojci:

  • 500 g svinjetine (od plećke ili buta)
  • 500 g teletine
  • 1 kg kiselog kupusa ribanca
  • kašika slatke aleve paprike
  • kašičica belog bibera
  • 3 glavice crnog luka
  • oko 50 g masti
  • 1 dl kisele pavlake

Priprema: 

U šerpu (najbolje ako imate zemljanu posudu), stavite mast da se istopi i prodinstajte sitno sečen luk da požuti. Posolite. Tad stavite meso isečene na krupnije kockice i alevu papriku. Oko pola sata pržite meso, pa onda stavite kupus i biber, i nalijte 1/2 l tople vode. Poklopite i ostavite da se krčka 2,5-3 sata na tihoj vatri. Sekelji gulaš služite s pavlakom.

Napomena: Kad ubacite kupus, dalje jelo možete i da pečete u rerni, ali neka posuda ostane poklopljena.

Autor: Marija Jakob, Lisa, Stvar ukusa