Sastojci:

  • 1 l supe 
  • 100 g brokolija 
  • jaje 
  • 30 g prezli 
  • kašika brašna 
  • na vrh noža muskatnog oraščića 
  • kašičica vegete

Priprema:

Brokoli operite i razdvojte na manje cvetove. Isecite sitno, pa stavite da se kuva u kipućoj slanoj vodi. Kad provri, kuvajte još 5 minuta. Dobro procedite (da vam se kasnije knedle ne raspadnu), ali sačuvajte vodu u kojoj se brokoli kuvao. Ručno ili u blenderu umutite jaja s brokolijem.

U posebnoj činiji izmešajte prezle, brašno, muskatni oraščić i vegetu, dodajte smesu od jaja i brokolija, i sve dobro sjedinite. Vodu u kojoj se kuvao brokoli vratite na vatru da provri, zatim smanjite temperaturu da polako vri. Rukama pravite knedlice, spuštajte ih u vodu i kuvajte samo minut. Izvadite knedlice rešetkastom kašikom. U svaki tanjir sipajte prethodno zagrejanu supu, pa dodajte knedlice.

Napomena: Ako želite da zadržite lepu zelenu boju brokolija, isperite ga hladnom vodom odmah posle kuvanja, da ga „preseče”.

Recepte piše: Milja Lukić

Izvor: Lisa