Sastojci:

  • 5 kg pečene crvene paprike
  • 10 pečenih papričica
  • 1 glavica belog luka
  • 2 kg paradajza
  • 2 veze celerovog lišća
  • ulje
  • vinsko sirće
  • so

Priprema:

Paradajz potopiti u vrelu vodu, skinuti kožicu i iseći. Beli luk i celer list sitno iseckati. U dublju šerpu staviti paradajz i kuvati uz lagano mešanje dok ne ispusti tečnost. Preliti sa malo ulja, dodati beli luk i celer i kuvati dok ne počne intenzivno da miriše. Pečenu papriku i papričice iseći na štapiće (iscepkati), dodati u šerpu i peći uz stalno mešanje, dok ne ostane trag u šerpi.

PROČITAJTE JOŠ: Slana zimnica: recept za ajvar od zelenog paradajza

Posoliti, doliti još ulja, preliti vinskim sirćetom i krčkati oko 5 minuta. Cepkani ajvar sipati u tople tegle, staviti u rernu da se suši na 100C, a zatim ga preliti vrelim uljem. Ostaviti da se ohladi, i zatvoriti celofanom.

Izvor: Kuhinjica