Recept za slatko:

  • 1/2 l vode
  • 60 g latica bagremovog cveta
  • 1 kg šećera
  • kesica limuntusa

Priprema: Latice stavite u ključalu vodu i kuvajte ih desetak minuta. Dodajte šećer i kuvajte kao svako drugo slatko, dok ne postane veoma gusto. U gotovo slatko sipajte limuntus i ostavite da pusti još koji ključ. Tad ga skinite s vatre, openite, pokrijte mokrom krpom i ostavite da prenoći. Sutradan ga sipajte u tegle.

PROČITAJTE JOŠ: Domaće slatko od jagoda: najbolji recept i tehnika čišćenja voća (KORAK PO KORAK)

Recept za džem:

Sastojci:

  • 1-1,5 kg cvetova bagrema
  • 2 kg šećera
  • 3 krupna, zrela limuna

Priprema: Očistite cvetove tako da ostanu samo latice, operite ih temeljno u hladnoj vodi. Skuvajte sirup od vode, šećera i limuna sečenog na kolutove, dodajte dobro oceđene latice i kuvajte 20-30 minuta. Isprobajte da li je kuvan tako što ćete kanuti malo tečnosti u hladnu vodu - kapljica treba da očvrsne. Sipajte u sterilisane vruće tegle, zatvorite i okrenite na poklopac. Neka tako stoje bar pet minuta, a zatim ih umotajte u toplo ćebe i ostavite da se ohlade.

Izvor: Lisa