Recept za slatko:
- 1/2 l vode
- 60 g latica bagremovog cveta
- 1 kg šećera
- kesica limuntusa
Priprema: Latice stavite u ključalu vodu i kuvajte ih desetak minuta. Dodajte šećer i kuvajte kao svako drugo slatko, dok ne postane veoma gusto. U gotovo slatko sipajte limuntus i ostavite da pusti još koji ključ. Tad ga skinite s vatre, openite, pokrijte mokrom krpom i ostavite da prenoći. Sutradan ga sipajte u tegle.
Recept za džem:
Sastojci:
- 1-1,5 kg cvetova bagrema
- 2 kg šećera
- 3 krupna, zrela limuna
Priprema: Očistite cvetove tako da ostanu samo latice, operite ih temeljno u hladnoj vodi. Skuvajte sirup od vode, šećera i limuna sečenog na kolutove, dodajte dobro oceđene latice i kuvajte 20-30 minuta. Isprobajte da li je kuvan tako što ćete kanuti malo tečnosti u hladnu vodu - kapljica treba da očvrsne. Sipajte u sterilisane vruće tegle, zatvorite i okrenite na poklopac. Neka tako stoje bar pet minuta, a zatim ih umotajte u toplo ćebe i ostavite da se ohlade.
Izvor: Lisa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.