Sastojci:

  • 950 g brašna t 400 meko + 100 gr brasna za posipanje testa prilikom razvijanja
  • 50 g svežeg kvasca
  • 50 g putera
  • 2 jaja
  • 1 žumance
  • 2 kašičice soli, kašičica šećera
  • 400 ml kisele pavlake
  • 100 ml mlakog mleka
  • 250 gr putera (za premazivanje testa)
  • 1 belance (za premazivanje)
  • seme susama i seme čurekota za posipanje

Priprema: 100 ml mleka zagrejati, pa u to dodati 50 g kvasca. Izmešati i dodati kašičicu šećera i pustiti da nadođe. 500g brašna staviti u veću činiju pa u to dodati 2 jaja, 1 žumance, 2 kašičice soli, 50 g rastopljenog putera, nadošao kvasac i 400 ml pavlake. Sve fino sjediniti i lagano dodavati preostalih 450 g brašna. Umesiti glatko testo i tako umešeno pokriti krpom i ostaviti oko 45 minuta da nadođe. Radnu površinu posuti brašnom pa nadošlo testo razviti. Listanje pogačica zavisi od toga koliko ste puta testo savili (ja sam savijala 4 puta). 250g putera podeliti na četiri dela približno iste gramaže za premazivanje testa. Iseći oko 60 g putera na tanke listiće i staviti na testo, pa testo smotati kao u pismo. Testo ostaviti da odstoji 45 minuta, a ovaj postupak ponoviti jos 3 puta.

Kada četiri puta premažemo testo, posuti ga brašnom i razviti na širinu jedanog prsta, a zatim čašom vaditi krugove, ređati u pleh obložen pek papirom. Premazati neumućenim belancetom i posuti susamom i čurekotom i peći 25 minuta na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Preostalo testo sjediniti i pustiti da nadođe i opet iseći. Možete praviti četvrtaste pogačice i male trougliće od ostatka testa.

Recept je poslala naša čitateljka Dijana Popović. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde.