Sastojci:
- 250 ml mleka
- 1 kockica kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 700 gr brašna
- 1 kašika sirćeta
- 100 ml ulja
- 2 jaja
- 100 gr margarina
- susam, lan
- jaje za premazivanje
- 4-5 špageta
Priprema: U mlako mleko stavimo šećer i kvasac da nadođe. U nadošlo mleko sipamo ulje, dodamo so, sirće, 2 jajeta i promešamo. Brašnom zamesimo testo. Pokrijemo čistom krpom i ostavimo 30 minuta da testo nadođe. Nadošlo testo premesimo i podelimo na dva jednaka dela. Jedan deo testa podelimo na pet loptica. Razvučemo prvu lopticu na 17-18 cm i premažemo sa margarinom. Razvučemo drugu, premažemo sa margarinom i prebacimo preko prve. Tako uradimo i sa trećom, koju stavljamo preko druge. Umutimo jaje i premažemo treću. Četvrtu razvučemo da bude malo veća od predhodnih. Izvadimo sa manjom čašom rupe za oči, zatim testo prebacimo preko trećeg testa i višak podvučemo ispod. Napravljenu glavu prebacimo u pleh obložen papirom za pečenje. Premažemo sa umućenim jajetom. Krugove koje smo izvadili, na jednom kraju malo pritisnemo i stavimo ispod rupa za oči, a na mestu gde će kasnije ići brkovi. Petu lopticu ostavimo na stranu.
Drugu polovinu testa takođe podelimo na pet delova. Prvo testo razvučemo u duguljastu formu oko 17-18 cm i premažemo margarinom. Razvučemo i drugi deo, premažemo margarinom i stavimo preko prvog dela. Isto uradimo sa trećim i četvrtim delom. Sa oklagijom razvučemo u duguljastu formu, zatim urolamo testo.
Tako urolano testo podelimo na dva jednaka dela i rukama ih blago pritisnemo. Premažemo oba dela sa umućenim jajetom. Petu lopticu od prvog dela i petu lopticu od drugog takođe razvučemo u dugulastu formu i u sredini nožem isečemo uži elipsasti oblik.Izvadimo isečeno testo, a ostatak prebacimo preko ušiju i višak podvučemo pod testo.
Uši namestimo uz glavu. Zasečemo sa nožem srednji deo na ušima. Od viška testa koje je ostalo od ušiju napravimo nos i zube. Stavimo seme lana ili nemlevenog maka za oči, a ostalo sve pospemo susamom. Tri špagete premažemo sa umućenim jajetom i stavimo u pleh pored pogače.
Stavimo pogaču da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C. Posle 10 minuta sa aluminijumskom folijom pokriti pogaču a temperaturu smanjiti na 180°C i peći još 20 minuta. Skloniti foliju i peći još 2-3 minuta.
Špagete podelimo na pola i u prohlađenu pogaču zabodemo na mestu brkova. Faze u pravljenju pogače možete pogledati i u galeriji slika.
Recept je poslala naša čitateljka Bojana Đurović. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde.
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka