Sastojci:

  • 1 kg oljuštenog i samlevenog paradajza
  • 1/2 dl jabukovog sirćeta
  • 1/2 kg pečurki
  • 2 kašike hladno ceđenog ulja
  • glavica crnog luka
  • kašika origana
  • glavica belog luka
  • kašika ruzmarina
  • veza sveže nane
  • 1/2 kašičice bibera
  • kašika malteksa
  • 2 kašike morske soli
  • 1 dl kečapa

Priprema:

Blago zagrejte ulje i dodajte sitno seckane crni i beli luk i malo vode. Dinstajte na slaboj vatri, više kuvajte nego pržite. Kad luk omekša, dodajte začine, zatim paradajz i kečap. Kad je skoro gotovo, sipajte pečurke sečene na listiće i kuvajte još 5 minuta. Sklonite s vatre i dodajte malteks i sirće.

Napomena: Malteks je ekstrakt ječmenog slada – to je gusta, sirupasta masa (poput meda), smeđe boje, izrazitog mirisa i slatkog ukusa.

Recepte piše: Milja Lukić