Njeguški stek je osmislio i prezentovao čuveni srpski kuvar i profesor srednje Ugostiteljske škole, Više hotelijerske škole, šef Interkontinentala, Milovan Mića Stojanović.

Ostao je upamćen po tome što je osmislio oko 200 jela, bio je Titov kuvar, a njegov Njeguški stek osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Luksemburgu 1986. godine.

Evo originalnog recepta za Njeguški stek uzetog iz knjige Miće Stojanovića “Kako sam skuvao istoriju”.

  • Sastojci:
  • 200g telećeg mesa
  • 60g njeguške seckane pršute i 70g njeguškog sira
  • prstohvat sveže majčine dušice
  • vrlo malo soli
  • brokoli
  • krompir

Priprema:

Sa mesa uklonite masne delove i blago ga posolite. Pršutu i sir iseckajte na sitnije parčiće, a zatim njima napunite meso i dodajte u njega malo majčine dušice. Meso preklopite i pecite ga na roštilju.

Jelo servirajte sa brokolijem i krompirom koji smo ispricali po tanjiru koji predstavlja “Gorski vijenac”.

Izvor: Opanak