- Sastojci:
- po 1 deblja ili 2 tanje krmenadle po osobi
- 1.25 l vode
- 6 kašika šećera
- 3 kašike soli
- 2-3 lovorova lista, smrvljeni, pola kašike smrvljenih zrna korijandra
- nekoliko grančica majčine dušice
- nekoliko grančica peršuna
- kora od jednog limuna
- 5-6 čena belog luka
U šerpu staviti 250 ml vode, so, šećer, izmrvljen lovorov list, koricu limuna (bez onog belog dela ispod korice), spljoštan beli luk, zrnca korijandera, koji ste smrvili na krupnije delove,majčinu dušicu i peršun i pustiti da provri.
Skloniti sa vatre i pustiti da se kratko prohladi, dodati i ostatak vode u sve to dodati šećer i so i mešati dok se šećer i so ne otopi.
Ako imate veliku kesu za zamrzivač stavite krmenadle u nju, sipati pac u kesu, zatvoriti i staviti u neku posudu i ostaviti u frižider da stoji od 24 do 48 sati u tom pacu.
Tanje krmenadle mogu biti 24 sata a deblje 48 sati.
Za tanje krmenadle pola sata pre spremanja a za deblje, sat vremena, izvaditi iz paca isprati ih hladnom vodom i osušiti kuhinjskim papirom, zaseći tamo gde je slaninica sa strane da se krmenadle ne podviju prilikom pečenja/prženja.
Ako ih pržite, u veći tiganj staviti malo ulja, krmenadle još jednom osušiti kuhinjskim papirom i njih premazati sa malo ulja i zagrejati ulje na osrednjo jačoj temperaturi i pržiti krmenadle dok ne porumene, okrenuti i pržiti ih i na drugu stranu dok ne porumene, smanjiti temperaturu i pržiti ih još dok se meso ne isprži, povremeno ih okretati jer zbog šećera mogu mnogo brzo da izgore.
Ako krmenadle pečete u rerni, treba podmazati vatrostalnu posudu za uljem i poređati krmenadle, premazati ih malo i odozgo, pokriti folijom i peći ih oko pola sata na 185*C
Zatim otkriti, ocediti od viška masnoće, staviti na drugi pleh i prekriti papirom za pečenje pa povećati temperaturu na 200*C i peći ih dok vam ne porumene odozgore.
Okrenuti ih i peći da porumene i sa te strane. Pokriti ih folijom i ostaviti da odstoje 5 do 10 minuta.
Po želji možete ih poslužiti sa gremolatom a ona se pravi tako što se sitno isecka beli luk i peršun i doda izrendana limunova korica, izmešati sve zajedno i posuti preko krmenadla.
Izvor: Pomoravka
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka