Autorka i voditeljka emisije Neka pesma kaže nedeljom na Televiziji Vojvodina Nataša Ilić Jovanović voli da u kući uvek ima nešto „na kašiku” jer se, kako kaže, trudi da se u porodici za ručak što manje jede „suva hrana”. Njeno glavno pravilo je da ne stavlja zapršku, čak ni u pasulj, kao i da koristi dosta povrća, crni i beli luk i začine. 

– Kupujemo organsko mleko, sir, piletinu, jaja, voće i povrće, što jeste za nijansu skuplje ali bar znamo šta jedemo. Izbegavamo grickalice i slična zadovoljstva, mada volimo kokice. Retko, skoro nikad, ne pržim u tiganju već stavim meso, krompir, ribu, pirinač, povrće u tepsiju, pokrijem folijom sa malo ulja, začina i vode i dinstam u rerni. Samo zapečem za kraj i, prste da poližete – objašnjava. 

– Što se doručka tiče vikendom ponekad skuvam griz, sutlijaš ili prženice (moja mama ih zove „moče”), a uz jogurt to je sjajan i bogat obrok. Moj suprug voli jači doručak, dok Katarina i ja preferiramo nešto lakši - kaže Nataša na kraju male Lisine priče o kulinarstvu. 

Piletina sa karijem i susamom

Sastojci: 

  • 2 manja praziluka ili 1 veći 
  • 1 veće belo pileće meso (može i ćureće) 
  • supena kašika susama 
  • 1 kisela pavlaka 
  • kašičica karija 
  • peršun i začini 

Priprema: Iseckajte praziluk na tanke kolutiće i dinstajte desetak minuta na malo ulja u voku (ili dubljem tiganju), uz dodavanje po malo vode. U ovo stavite belo meso iseckano na režnjeve ili kockice. Dinstajte 15 minuta na srednjoj temperaturi uz mešanje i povremeno dodavanje malo vode. Dodajte prethodno malo propržen susam, iseckan sveži peršun, kari, so i biber. Na kraju sipajte celu pavlaku i sjedinite. Služite uz makarone, njoke, valjuške ili krompir. 

Nenad Blagojević