Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali piškote su prefini keksić koji se može jesti i samostalno.

  • Sastojci:
  • 2 jaja
  • 600 g šećera
  • 500 g oštrog brašna
  • 300 g skrobnog brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica praška za pecivo

Razdvojite žumanca od belanaca. Mutite žumanca dok se ne zapene pa polako dodajte polovinu pripremljene količine šećera (300 g) i vanillin šećer.

Mikserom mutite dok se ne očvrsnu i počnu se da se pretvaraju u šne. Nastavite da mutite i pritom u nekoliko navrata dodajte drugu polovinu šećera (300 g). Na kraju ćete dobiti čvrsti šne.

Sneg polako umešajte u žumanca. Povežite oštro i skrobno brašno i prašak za pecivo u jednoj posudi pa kroz sito prosejte na smesu žumanaca i šnea. Polako povežite sve sastojke laganim mešanjem.

Obložite pleh za pečenje masnim papirom. Pripremite kesu za ukrašavanje kolača (silikonsku ili jednokratnu), a ako je nemate možete da iskoristite običnu kesu za zamrzivač kojoj ćete odrezati jedan kraj. Rupa na vrhu ne treba da bude veća od vrha vašeg palca.

Ubacite pripremljenu smesu u kesu pa pomoću nje oblikujte piškote. Sami odaberite kolike veličine će biti vaše piškote, ali vodite računa o tome da ostavite dovoljno prostora između svake jer će tokom pečenja narasti i raširiti se.

Stavite pleh u rernu zagrejanu na 170 stepeni i pecite dok piškote ne postanu zlatno žute, otprilike 10-ak minuta. Kada izađu iz rerne, na dodir će još biti malo mekane, ali nakon hlađenja će se stvrdnuti i postati prhke baš kao i kupovne piškote.

Savet: Tople piškote možete da uvaljate u kristal šećer ili pak pričekate da se ohlade pa ih posipati šećerom u prahu, kakaom ili otopljenom čokoladom.

Izvor: Zadovoljna