Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali piškote su prefini keksić koji se može jesti i samostalno.
- Sastojci:
- 2 jaja
- 600 g šećera
- 500 g oštrog brašna
- 300 g skrobnog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica praška za pecivo
Razdvojite žumanca od belanaca. Mutite žumanca dok se ne zapene pa polako dodajte polovinu pripremljene količine šećera (300 g) i vanillin šećer.
Mikserom mutite dok se ne očvrsnu i počnu se da se pretvaraju u šne. Nastavite da mutite i pritom u nekoliko navrata dodajte drugu polovinu šećera (300 g). Na kraju ćete dobiti čvrsti šne.
Sneg polako umešajte u žumanca. Povežite oštro i skrobno brašno i prašak za pecivo u jednoj posudi pa kroz sito prosejte na smesu žumanaca i šnea. Polako povežite sve sastojke laganim mešanjem.
Obložite pleh za pečenje masnim papirom. Pripremite kesu za ukrašavanje kolača (silikonsku ili jednokratnu), a ako je nemate možete da iskoristite običnu kesu za zamrzivač kojoj ćete odrezati jedan kraj. Rupa na vrhu ne treba da bude veća od vrha vašeg palca.
Ubacite pripremljenu smesu u kesu pa pomoću nje oblikujte piškote. Sami odaberite kolike veličine će biti vaše piškote, ali vodite računa o tome da ostavite dovoljno prostora između svake jer će tokom pečenja narasti i raširiti se.
Stavite pleh u rernu zagrejanu na 170 stepeni i pecite dok piškote ne postanu zlatno žute, otprilike 10-ak minuta. Kada izađu iz rerne, na dodir će još biti malo mekane, ali nakon hlađenja će se stvrdnuti i postati prhke baš kao i kupovne piškote.
Savet: Tople piškote možete da uvaljate u kristal šećer ili pak pričekate da se ohlade pa ih posipati šećerom u prahu, kakaom ili otopljenom čokoladom.
Izvor: Zadovoljna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.