Čupava Kata dobila je naziv po gornjem sloju testa koji se renda ili po dalmatinski - grata. Veoma je jednostavna za pravljenje, a ukus je rustičan. Nema osobe koja ne voli ovaj divni mekano-hrskavi kolač.
Sastojci:
Za testo:
- 3 žumanca
- 3 kašike šećera
- 150 grama margarina
- 300 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike mleka
Premaz:
- 4 kašike marmelade
Fil:
- 150 grama oraha
- 3 belanceta
- 200 grama šećera u prahu
Priprema:
Žumance i šećer penasto umutite, pa dodajte margarin i brašno, prašak za pecivo i mleko i umutite dok smesa ne postane glatka.
Kada se testo sjedinilo, napravite 3 jednake loptice. Jednu lopticu odmah stavite u frižider ili u zamrzivač.
Tepsiju pouljite i pobrašnavite pa u nju razvucite prvu lopticu, zatim je premažite marmeladom. Na radnoj ploči razvijte drugu lopticu pa je pomoću oklagije prenesite u pleh. Ako se raspadne, nema veze. Samo je spojite i na nju stavite fil.
Fil pravite tako što ćete umutiti belanjce, a zatim im dodati šećer u prahu i orahe. Umućen fil stavite na kolač, pa izvadite onu lopticu od testa iz zamrzivača i lagano je narendajte po vrhu.
Pecite na 200 stepeni pola sata.
Izvor: Stil
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.