Čupava Kata dobila je naziv po gornjem sloju testa koji se renda ili po dalmatinski - grata. Veoma je jednostavna za pravljenje, a ukus je rustičan. Nema osobe koja ne voli ovaj divni mekano-hrskavi kolač. 

Sastojci:

Za testo: 

  • 3 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 150 grama margarina
  • 300 grama brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike mleka

Premaz: 

  • 4 kašike marmelade

Fil:

  • 150 grama oraha
  • 3 belanceta
  • 200 grama šećera u prahu

PROČITAJTE JOŠ: BRZI ČOKOLADNI KOLAČ: jeftine i ukusne kocke sa kakoom i jogurtom (RECEPT)

Priprema:

Žumance i šećer penasto umutite, pa dodajte margarin i brašno, prašak za pecivo i mleko i umutite dok smesa ne postane glatka.

Kada se testo sjedinilo, napravite 3 jednake loptice. Jednu lopticu odmah stavite u frižider ili u zamrzivač.

Tepsiju pouljite i pobrašnavite pa u nju razvucite prvu lopticu, zatim je premažite marmeladom. Na radnoj ploči razvijte drugu lopticu pa je pomoću oklagije prenesite u pleh. Ako se raspadne, nema veze. Samo je spojite i na nju stavite fil.

Fil pravite tako što ćete umutiti belanjce, a zatim im dodati šećer u prahu i orahe. Umućen fil stavite na kolač, pa izvadite onu lopticu od testa iz zamrzivača i lagano je narendajte po vrhu.

Pecite na 200 stepeni pola sata.

Izvor: Stil