Ovom kolaču koji, naravno, nije namenjen samo muškarcima nežna nota ruzmarina daje nesvakidašnji miris i ukus, neuobičajen za slatka jela, a opet - odlično se uklapa u slatke varijante.

Za preliv:

  • 180 g šećera u prahu
  • 35 g soka limuna

Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 120 g šećera
  • 80 g meda
  • 2 jaja
  • 25 g soka đumbira
  • 45 g soka limuna
  • korica 2 limuna
  • 3 manje grančice ruzmarina
  • 130 g mekog brašna
  • 60 g skrobnog brašna
  • 5 g sode bikarbone

Priprema: Mikserom spojte maslac (sobne temperature) i šećer dok smesa ne postane "pufnasta", i onda dodajte jedno pa drugo jaje. Dodajte med, limunovu koricu, naseckane listiće ruzmarina pa sok limuna i đumbira. Promešajte još malo. U posebnoj posudi pomešajte brašno sa skrobnim brašnom i sodom bikarbonom, a zatim to lagano špatulom umešajte u smesu maslaca, jaja, i začina. Smesu po želji pecite ili u kalupu za hleb ili u kalupu za mafine (ali četvrtastog oblika).

VIŠE: Džem od krušaka i ruzmarina

Svaku posudicu u kalupu namažite maslacem i pospite brašnom. Višak brašna istresite. Uz pomoć vrećice za ukrašavanje ili jednostavno kašike rasporedite testo u kalupe, i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pečenje traje između 20 do 25 minuta. Ako pečete u kalupu za hleb nakon 25 minuta proverite čačkalicom stanje (pošto je smesa deblja nego u kalupu za mafine), trebaće joj verovatno više vremena da se ispeče. Pečene biskvite ostavite da se ohlade u kalupu pa ih izvadite na ravnu podlogu, i tako mlake ih prelijte glazurom. Za glazuru jednostavno pomešajte šećer u prahu sa sokom limuna dok ne dobijete ravnomernu gustu smesu. Ostavite da se do kraja ohladi, a glazura stvrdne.

Izvor: Torta-pinjur-pjat.blogspot.com