OBIČAN HLEB UKUSAN KAO KOLAČ: Kako da umesite dobar hleb od bilo kog brašna sa suvim kvascem (RECEPT)

Mnoge žene se ustručavaju da same mese hleb, neke zato što im se čini da je to suviše teško a druge zato što nisu sigurne kako da koriste suvi kvasac...

Shutterstock

Korišćenje suvog kvasca je jednostavnije nego što mislite, a za mešenje hleba nije toliko potrebno da uložite ogromno vreme ili snagu u mešenje. Važno je da znate par trikova koje ćemo mi podeliti s vama!

Za hleb možete upotrebiti bilo koje brašno, šta god da imate u kući. Najbolje je, verujte, da napravite svoju mešavinu po ukusu, u koju možete staviti i ražano i ječmeno i malo belog i malo crnog, a - verovali ili ne - i malo kokosovog brašna. Ono će dati specifičnu teksturu, a ukus neće biti previše promenjen pa će hleb jesti i oni koji ne vole kokos.

Međutim, čak i kesa običnog brašna i kesica suvog kvasca su dovoljni, za početak. 

Neka i jedno i drugo, kao i ostali sastojci, budu na sobnoj temperaturi.

Za kvasac će vam biti potrebno i malo šećera i vode, a u hleb je lepo da ubacite i malo mleka i ulja.

Sipajte suvi kvasac u šolju od 2 dcl, dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna pa "na suvo" izmešajte.

Nalijte mlakom vodom do pola šolje (pipnite vodu, treba da je telesne temperature). Promešajte, izvadite kašičicu, prekrijte šolju čistom kuhinjskom krpom i ostavite da stoji na toplom desetak minuta.

Brašno izmešajte u vangli sa malo soli, pa kad kvasac nadođe (toliko da napuni bar dve trećine šolje), sipajte ga u brašno i dodajte pomalo mlake vode i mlakog mleka. Mešajte kašikom ili varjačom, dolivajući tečnost toliko da testo ne bude više "teško" pod rukom.

Izvadite varjaču, prekrijte vanglu čistom pamučnom krpom i ostavite na toplom oko 40 minuta. Testo bi trebalo da se udvostruči. Prelijte ga sa par kašika ulja (može maslinovo) i promešajte drvenom ravnom varjačom par puta, lako će se odvojiti od suda.

U pleh postavljen pek-papirom izlijte testo, ravnomerno ga razvucite varjačom i polijte sa još malo ulja, pa razmažite vrhovima prstiju. Pospite semenkama po želji i krupnom solju - daće mu poseban šmek.

Ugrejte rernu, a za to vreme neka vam pleh stoji na toplom da još malo narasta.

Pecite hleb oko 40 minuta na temperaturi od 180C stepeni. Ostavite ga u toploj, isključenoj rerni još desetak minuta, a kad ga izvadite, zamotajte ga u čistu kuhinjsku krpu. Poslužite kad se sasvim ohladi.

Izvor: Lepa&Srećna