Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 175 g raženog brašna
  • 1 paketić kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice soli
  • 150 g nemasnog jogurta

Priprema: Sve sastojke stavite u posudu za mešenje, dodajte 150 ml tople vode, pa pet minuta mesite mikserom (spiralnim nastavcima za testo), dok ne dobijete glatku masu. Prekrijte posudu čistom kuhinjskom krpom i ostavite 30 minuta da odstoji na toplom mestu. Stavite testo na pobrašnjenu podlogu, pa ga još jednom snažno prmeesite rukama, pa oblikujte kuglu. Premestite testo na pleh koji ste obložili papirom za pečenj. Prekrtijte ga krpom i još jednom ostavite 30 minuta da se diže na toplom mestu.

Rernu zagrejte na 240 stepeni. Oštrim nožem na testu napravite nekoliko rezova dubine 1 cm, pa ga premažite vodom. Hleb pecite na najnižoj rešetki desetak minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 220 stepeni, pa pecite hleb još 35 minuta. 

Recepte piše: Milja Lukić