Ukoliko poštujete nekoliko pravila, mešenje kiselog testa neće više biti nedostižan san, a masne pogače, krofne i ostali specijaliteti često će se naći na vašoj trpezi. Svež kvasac (kockica) ne sme da dođe u dodir sa solju, masnoćom ili previše šećera, jer testo u tom slučaju „neće da se digne“. Ovo pravilo ne važi za suvi kvasac (iz kesice) - on se odmah pomeša sa svim potrebnim sastojcima.
Osnovno testo
U vanglicu prosejte 500 g brašna i u sredini napravite udubljenje. Izdrobite kockicu kvasca, pomešajte je u udubljenju sa kašičicom šećera, 200 ml mlakog mleka i malo brašna, pa zamesite i ostavite da nadođe 15 minuta. Rastopite 40 g maslaca sa 75 g šećera, malo soli i 3 žumanca, sve dobro umešajte u testo i dobro umesite. Ako je potrebno možete dodati i 50 ml mleka. Ostavite da odstoji 30 min. Testo razvucite i od njega napravite manje loptice koje možete staviti, na primer, u kalup za mafine. Testo bi trebalo da zauzima 2/3 zapremine kalupa. Špricom u testo utisnite džem. Ostavite da odstoji 30 min. Pecite ih 30 min. na temperaturi od 200 stepeni.
Pikantna varijanta
Za picu ili za slane grisine koristite manje brašna i nemojte da dodajete šećer. Upotrebite više soli (punu kašičicu), a kiselom testu možete i da dodate parmezan ili začinsko bilje. Umesto mleka koristite mlaku vodu, umesto maslaca stavite 3-4 kašike maslinovog ulja.
Pripremila: Dragana Gojković
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.