Priprema:

Sastojci

500 gr brašna
350 ml mleka (50 ostavite i dodajte po potrebi)
100 ml vode
50 gr putera ili ulja
1 kašsika secera
1/2 kašičice soli
9 gr kvasca
1 belance
1 žumance
ostatak mleka za premazivanje (oko 3 kašike mleka)
susam, kim, mak za posipanje

Umesite sve sastojke zajedno pa mesite 5-6 minuta do dobijete glatko testo.

Pazite da ne dodajete brašna više nego je potrebno.

Poprskajte uljem i pokrijte u činiji da nadolazi 1 sat.

Od ovog testa možete dobiti 6 lepinjica, ali je odlično i za zemičke.

Kad je testo odstojalo, premestite ga na dasku, pa bez previše mešanja, razvucite grubo rukama i onda uvijte u rolat.

Podelite na 6 jednakih delova pa napravite loptice rukama koje ste namazali uljem.

Stavite u pleh koji ste namazali uljem i prekrili pek papirom, pa pokrijte folijom i ostavite da nadolazi pola sata.

Posle pola sata vrhovima prstiju rastanjite testo da dobijete oblik lepinjica.

Po želji išarajte, premažite umućenim žumancem i mlekom i ostavite da miruje 1/2 sata.

Ugrejte rernu na 230 C pa pecite 6 minuta na srednjoj rešetki.

Podignite pleh na gornju rešetku i pecite dok porumeni, nekih 6 minuta. Ako nije porumenelo dovoljno, isključite rernu pa uključite samo gornji grejač i pecite 2 minuta na niskoj temperaturi da porumeni.

Recept: Beba

Izvor: Bebina kuhinjica