Bogata domaća proja

Sastojci:

  • 250 g kukuruznog brašna 
  • 250 g brašna 
  • 3 dl mleka 
  • 3 jajeta 
  • 1,5-2 dl ulja 
  • kesica praška za pecivo 
  • 200 g izmrvljenog sira 
  • 500 g spanaća 

Priprema: Jaja i kašičicu soli umutite varjačom, dodajte mleko i ulje, a zatim postepeno, uz neprekidno mešanje, dodajte malo po malo obe vrste brašna. Kad nestanu sve grudvice, dodajte i prašak za pecivo, sir i dobro opran, očišćen i usitnjen spanać. Pecite prvo na 250 stepeni oko desetak minuta, a zatim smanjite na 200 stepeni i pecite još oko 30 minuta. Proju pre pečenja možete da pospete susamom, kimom...  

Vreme pripreme: 45 minuta

Užička projara 

Sastojci:

  • 4 jajeta 
  • 250 g svežeg masnijeg sira 
  • 130 g kajmaka 
  • 200 g seckanih čvaraka 
  • 2 kašičice soli 
  • 750 g kukuruznog brašna 
  • 1,5 dl vruće vode 
  • 2 kašike ulja 

Priprema: Jaja, sir, kajmak, seckane čvarke i so dobro promešajte i dodajte brašno. Testo umesite dodajući mu vruću vodu. U podmazanu tepsiju stavite pripremljeno testo koje ste razvukli prstima. Testo isecite na kocke dok je u tepsiji i pecite na 200 stepeni 20-25 minuta. Pred kraj pečenja projaru zalijte uljem i još pecite, dok ne porumeni.  

Vreme pripreme: 50 minuta

Proja s pečurkama 

Sastojci:

  • 5 jaja 
  • 2 dl mleka 
  • 2 dl ulja 
  • 200 g belog sira 
  • 500 g pečurki 
  • 20 kašika kukuruznog brašna 
  • kesica praška za pecivo 
  • 2 kašičice timijana 
  • ravna kašičica soli 
  • malo bibera 
  • malo svežeg peršuna 

Priprema: Posolite belanca i umutite čvrst sneg. Dodajte jedno po jedno žumance, ulijte ulje, zatim mleko, i sve dobro umutite. Postepeno dodajte kukuruzno brašno pomešano s praškom za pecivo, timijanom, peršunom i biberom, pa sve lepo ujednačite. Varjačom lagano umešajte izmrvljen beli sir i pečurke sečene na listiće. Izlijte u podmazan pleh ili tepsiju i pecite na 250 stepeni dok ne dobije lepu boju. 

Vreme pripreme: 60 minuta

Recepte piše: Milja Lukić