Nulti pacijent u Italiji oboleo od korona virusa ima samo ime - Matija, piše Lepa & Srećna.

Njegov puni identitet čuva se u tajnosti, ali se zna da ima 38 godina, sportista je i bio je potpuno bez ikakvih simptoma zaraze korona virusom. Dosta dugo.

Dovoljno da vodi aktivan društveni život i počne zarazu u Lombardiji. Opaki virus COVID-19 proširio se iz ovog bogatog regiona na celu Italiju. Samo juče, 19. marta 2020. godine, u Milanu je otkriveno 635 novih slučajeva - što je podiglo broj ukupno inficiranih građana na 3278.

Matija živi u malom mestu Kastiljone D'Ada u okrugu Lodi, region Lombardija.

Ima 38 godina, bavi se sportom, po profesiji je istraživač. Bavio se fudbalom, maratonom, bio je volonter Crvenog krsta. Oženjen je a supruga mu je u drugom stanju.

Prvi put je otišao u bolnicu u gradu Kodonjo, u istom okrugu, 18. februara, žaleći se na tegobe slične gripu. Poslali su ga kući.

Došao je ponovo dan kasnije. Simptomi su bili dramatični.

Lekari su ga testirali na korona virus tek kada su čuli da je imao susret sa osobom koja je putovala u Kinu.

Do tog trenutka, on je već zarazio svoju trudnu ženu, nekoliko lekara i medicinskih sestara, kao i pacijente bolnice u Kodonju. Stvorio je ono što se, u tom trenutku, smatralo glavnim klasterom zaraze u Italiji.

Tako je dobio i nepopularni nadimak "nulti pacijent". Kasnije se ispostavilo da je kontakt osoba iz Kine negativna na COVID-19 i da je zaraza verovatno došla preko Matijinog kolege iz Nemačke.

Matija se bori sa korona virusom već nešto duže od mesec dana. Njegov slučaj pokazuje koliko je duga i dramatična bitka koju organizam vodi, čak i kad je u vrlo dobrom stanju.

On je sada na poliklinici San Mateo u gradu Pavija, gde je prebačen u noći između 21. i 22. februara u ekstremno teškom stanju.

Na dan 10. marta, italijanski lekari i medicinske sestre proslavili su malu pobedu u ratu protiv korona virusa jer je Matija premešten sa odeljenja intenzivne nege. Na dan 9. marta, naime, on je uspeo da udahne vazduh svojim plućima. Mali gutljaj vazduha. I uspeo je da kratko razgovara sa lekarima.

Jedina njegova želja je da prisustvuje rođenju svoje ćerkice. Porođaj se očekuje krajem marta. Lekari su mu rekli da će to možda biti moguće. Nisu mu rekli da je on "nulti pacijent".

Za njegov život se i dalje bori tim specijalista na čelu sa dr Rafaelom Brunom.

Pod ozbiljnom zaštitom, sa FFP2 maskom, pod nepromočivim ogrtačem, sa kapom, rukavicama i u čizmama, dr Bruno ostavlja svog "nultog pacijenta" pod jakim sedativima da bi se pozabavio ostalima.

U izjavi za "Korijere dela sera" on kaže da ne sme da govori o terapiji pojedinačnog slučaja, ali da se skoro svi na intenzivnoj nezi slično leče. Dobijaju koktel lekova, koji uključuje i one protiv HIV-a koji se već neko vreme nisu koristili. Razni antivirusni lekovi. Oni koji su se dokazali u Kini i Južnoj Koreji.

A pacijentima više ni broja ne zna.

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna