Slavna dobitnica Oskara Helen Miren nepresušni je izvor mudrih misli i citata, piše Lepa & Srećna.

U mnogim prilikama dama Helen je podelila svoje životne principe sa različitim vrstama publike, ali njeno obraćanje studentkinjama Univerziteta Tulejn u Luizijani iz 2017. godine prepričava se kao posebno inspirativno.

1. Nemojte dozvoliti da vas požuruju sa udajom.

Miren se udala za svog dugogodišnjeg partnera tek u 52. godini. "Uvek dajte svom partneru dovoljno slobode i uvek ga podržavajte u svim njegovim ambicijama", rekla je je Helen. "Iako sam se udala za Tejlora veoma kasno, naš brak odlično funkcioniše.

2. Prema svim ljudima se ponašajte ljudski.

"Svaka osoba ima pravo na jednako poštovanje i uvažavanje, kao i na vašu velikodušnost. To važi za one koji su iznad vas kao i na one koji su, po položaju, ispod vas", kaže Helen.

"Svako treba da bude posmatran kao ljudsko biće, a statusni simboli ne smeju na to da utiču. Posebno se mora brinuti o statusu žena, jer u bilo kojoj zemlji da sam bila, svuda je poštovanje prema ženama činilo boljim život za sve ljude."

3. Ignorišite sve koji vas osuđuju zbog izgleda.

"To se naročito odnosi na anonimce koji vas kritikuju na društvenim mrežama. A ako ste baš vi ta osoba koja kritikuje druge na društvenim mrežama, prestanite. Idite da radite nešto drugo.

4. Ne bojte se straha.

"Pogledajte strah pravo u tu njegovu ružnu facu i krenite napred, a kad prođete pored njega, okrenite se i brzo ga šutnite u zadnjicu", kaže Miren.

5. Nemojte previše komplikovati stvari.

Kako kaže slavna dama Helen, da bismo živeli srećnim životom, treba da nam sve u životu bude jednostavno.

Pre mnogo godina, Helen je istetovirala jednu reč na jeziku starih Maja. Ona se može prevesti na sledeći način: "Ti si moje drugo ja. Mi smo jedno. Ja sam tvoje drugo ja."

Stare Maje imale su, dakle, ekvivalent biblijskoj zapovesti "voli bližnjega svoga kao samoga sebe". "I zato, ako sam ja ti, imam i odgovornost za tebe", objašnjava Miren. "A a ko si ti ja, ti imaš odgovornost za mene. Jednostavno, svi smo mi u ovom životu zajedno."

Izvor: Lepa & Srećna