Ako ste mislili da su pisanje knjiga, komunikacija preko društvenih mreža i internet kanala rezervisani samo za mlađi i srednji uzrast, prevarili ste se: Lepa Janjić (80) piše motivacione poruke, snima klipove za svoj „jutjub“ kanal, a pre tri meseca objavila je i svoju prvu knjigu. Planira da ove godine postane trener za lični razvoj.

Ovo heroina nalazi inspiraciju u svemu što je okružuje, a njene poruke motivišu na dobra dela i životnu akciju na stotine njenih pratilaca.

Lepina životna priča je jedinstvena: nekada je bila medicinska sestra, a danas je penzionerka, koja kad je lepo vreme na Bajlonijevoj pijaci prodaje voće i cveće. Njenoj energiji pozavideli bi mnogi, a ne samo njeni vršnjaci, jer se sa zbirkom poezije „Imam nešto da vam šapnem“, ne završavaju njeni planovi. Kako najavljuje ova smela 80-godišnjakinja, plan joj je da ove godine završi trening i dobije sertifikat kao trener za lični razvoj.

- Odavno sam počela da radim na ličnom razvoju čitajući najpre knjige Lujze Hej i drugo štivo iz popularne psihologije. Preko ljudi na Fejsbuku došla sam nekako do motivacionog govornika, Siniše Ubovića, kome danas mogu da zahvalim što sam izdala knjigu. Naime, išla sam na njegove seminare, gde sam shvatila da odustajanje nije opcija i da će jednom to moje piskaranje na internetu spremno dočekati papir neke izdavačke kuće.

Ali, tada nisam znala kako. Na jednom od treninga, u januaru 2018. godine, imali smo vežbu gde naglas treba da obećamo jedni drugima da ćemo ostvariti to što želimo. Tad sam rekla prisutnima da ću do kraja godine izdati knjigu, a viša sila se letos pobrinula za moje planove - objašnjava druželjubiva starica, koja pesme piše od 2000. godine i napominje da svaki čovek treba da ima velike snove.

- Nije dovoljno samo da sanjaš, moraš napraviti i plan i kako da svoj san realizuješ, a onda da stalno radiš na ostvarenju tog sna. I, nema tu odustajanja, nema izgovora. Ako ne ide, ako ste trenutno nedorasli tom planu, promenite pravac, izaberite drugi put - savetuje Lepa.

Lepa je udovica već 33 godine. Ima dve ćerke, dva zeta, tri unuke i unuka. Da otvori vrata virtuelnog sveta, pomogle su joj unuke Milica i Nataša. A laptop Lepa je zaradila u kockarnici u Americi, kada ju je zet poveo da se zabavi uz slot-aparate. Ipak, dok skuplja lajkove na mrežama, ova ljupka starica nastoji da Fejsbuk prijatelje pretvori u stvarne, pa je tako mnoge upoznala dok preko leta prodaje cveće i voće na pijaci. Kada nije na internetu, ona veze, plete, kalemi cveće, putuje ili mašta o putovanjima.

Lepa tvrdi da ništa u životu nije slučajno i da se u to uverila mnogo puta u životu. - Bio je vreli letnji dan. Moja stalna mušterija Zoran došao je da kupi voće i ostao malo pred tezge da sluša mladu violinistkinju. Izgleda da mu ta vrućina nije prijala, a i srčani je bolesnik, pa se srušio na zemlju.

Kao bivša medicinska sestra, znala sam šta treba da radim, odmah sam dotrčala i ukazala mu prvu pomoć, dok još nisu stigli doktori Hitne pomoći - ispričala je ona. Međutim, njegova tašna je ostala tu, između tezgi, a Lepa se postarala da je vrati u kuću Đure Jakšića. Iz priče je znala da je Zoran tu radio pre penzije. - To veče, u Đurinoj kući, zatekla sam Slavicu Bijelić, učiteljicu i književnicu, koja me ubrzo povezala s jednim izdavačem i zajedno su mi pomogli da moja knjiga ugleda svetlost dana. Tu je sve počelo, a završilo se promocijom moje knjige, 23. novembra, na a moj 80. rođendan - objasnila je Lepa.

Tekst: Jelena Mitrović

Izvor: Alo