Vesti o razvodu slavnih ličnosti uglavnom čitamo sa blaziranošću, komentarišući kako je "za očekivati" da njihovi brakovi traju kratko, jer će veoma  brzo naći utehu u naručju neke druge zvezde. Iako nam Holivud, a i domaća "estrada" prikazuje nasmejana lica tek razvedenih, ukoliko razgovarate sa ženom koja je prošla kroz takvo iskustvo, shvatićete da je to jedna od najbolnijih situacija kroz koju žena može da prođe, piše Cosmopolitan.

"Za mnoge žene kraj braka je kao smrt, i one prolaze kroz slično iskustvo tugovanja, koje uključuje periode ljutnje, anksioznosti i dubokog osećaja gubitka mesecima ili čak godinama", objašnjava klinički psiholog Edvard A. Drajfus, autor knjige "Neko Pravi za tebe". "Teže je od klasičnog raskida, jer žena ne samo da je izgubila partnera, već i san da se skrasila sa pravim čovekom i da je mogla da živi srećno do kraja života."

Istražili smo, pitali čitateljke i eksperte gde leže problemi i kako ih se osloboditi - na vreme.

PROČITAJTE JOŠ: Evo zašto se ŽENE češće odlučuju za razvod nego MUŠKARCI

REAKCIJA 1 -Tenzija pre konačnog udarca

Svađe i tenzije pre razvoda su česta pojava, koji se najčešće objašnjavaju razlozima koji su van braka, kao što su problemi na poslu, nedostatak novca i slično. Do trenutka kada situacija postane toliko ozbiljna i naglas pomenete razvod i advokata, ili ste shvatile da je to neophodno rešenje, ili se upravo tada suočavate sa tim.

"Često kod supružnika postoji želja da svoje loše odnose pravdaju teškom fazom posle čijeg okončanja će stvari krenuti nabolje. Ta teška faza zapravo je obična iluzija koja sprečava supružnike da sagledaju probleme na realan način. Postojanje te faze je rezultat nespremnosti supružnika da prihvate stanje stvari onakvo kakvo jeste", objašnjavaju psiholozi.

Vera D.(35) kaže da su svađe postale toliko česte u njenom braku da se i na poslu obraćala svima osionim tonom. Nijedan razgovor sa mužem nije mogao da se završi bez prebacivanja, a kada je odlučila da želi da se razvede shvatila je da je za razliku od nje, njen muž bio šokiran. Ona je na vreme shvatila da nemaju zajedničku budućnost, dok je on još uvek živeo u nadi da stvari mogu da se poprave. "To je bio trenutak posle mnogo vremena kada sam osetila saosećanje sa njim jer sam uvidela koliko je iskreno slomljen..."

REAKCIJA 2 - Osećate nedostatak vere u sebe

Posle razvoda na red dolaze preispitivanja, na prvom mestu sopstvenog izbora. Osećaj srama i gubitak vere u sebe pojavljuju se u isto vreme kada rodbina i prijatelji počinju da postavljaju bolna pitanja. "Kada sam podnela zahtev za razvod i odvojila se od muža, osećala sam se kao potpuni gubitnik, i jedini krivac za neuspeh braka. Objašnjavala sam sebi ovako - da sam izabrala pravog čoveka za sebe, brak ne bi propao, i moj pogrešan izbor je samo moja krivica. To što su mi slična pitanja postavljali svi u okruženju nikako nije pomoglo da se osećam bolje", kaže Mima M. (34).

Kada je muž onaj koji razvod pokrene, osećaj neuspeha je spojen sa osećajem odbacivanja. "Ukoliko je brak bio uspešan i iznenadno se okončao logično je da će se supružnici osećati manje vrednim jer su bili deo projekta koji nijeuspeo", kažu stručnjaci.

REAKCIJA 3 - Bes vam je postao duševna hrana

Osećaj ljutine usmeren ka vašem partner ulazi u sve sfere vašeg života. Naročito tokom prve godine nakon razvoda braka supružnici osećaju gorčinu i bes koji je veći od onog koji je postojao poslednjih meseci trajanja braka. Tada se obično vodi spor o podeli imovine,starateljstvu nad decom... Bitno je istaći i jasnu psihološku potrebu supružnika da sačuvaju samopouzdanje nakon neuspelog braka tako što za njegov neuspeh krive onog drugog. Vašem besu doprinosi i sredina koja je još uvek patrijarhalna i ume da za neuspeh braka manje ili više direktno krivi vas.

"Posle razvoda osetila sam da me porodica prećutno krivi za razvod. Kada je moja majka rekla kako je na ženi da trpi i da sam ja razmažena potpuno sam izgubila kontrolu! Moj bes je inače bio konstantan, a sa njenom osudom porastao je do tolikih razmera da sam tog dana morala da odem kod lekara zbog užasne glavobolje i krvarenja iz nosa koje je bilo izazvano visokim pritiskom sa kojim ranije nisam imala problema", uzbuđeno objašnjava Vera D. sa početka naše priče.

OSTALE REAKCIJE I ISKUSTVA TOKOM RAZVODA PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

REAKCIJA 4 - Konačno: osećaj olakšanja

Posle nekog vremena, bez obzira na bes i tugu koju doživljavate, polako se javlja osećaj olakšanja. Koliko brzo će se javiti osećaj olakšanja pre svega zavisi od stepena harmonije u braku. Ukoliko je brak uspešno trajao dugi niz godina osećaj olakšanja će se javiti kasnije. Sa druge strane, u vezama koje odlikuje destrukcija ili agresija jednog od supružnika olakšanje će se javiti odmah po razvodu braka.

"Kada sam se razvela postojao je period tuge u mom životu, ali, iskreno, vrlo brzo je došlo i olakšanje. Nisam morala više da budem robinja, služavka... perfekcio nisti koji nikada nije bio zadovoljan šta god da uradim. Jednog dana sam primetila kako i dalje slažem garderobu kako je on to tražio, pod specijalnim uglom i namerno sam neuredno složila odeću, i što je komično, osećala sam se kao revolucionar u tom trenutku. Ne verujem da je iko ikada osetio takvu slobodu ispred brda veša", kaže Sanja (32).

Reakcija 5 - Praznina na mestu onog mi

Mi idemo u restoran. Mi smo videli taj film. Mi idemo na more. Šta sada kada više nema tog mi, kako povratiti svoj identitet i uživati u životu bez vašeg drugog ja? Prijatelji se menjaju, kao i vaše navike, i zato morate da ponovo nađete svoje mesto, da se izborite samogućom krizom identiteta.

"U poslednjim fazama braka supružnici ističu u prvi plan sve ono što im nedostaje u vezi, a nakon razvoda postaju svesni svega što su imali a nisu primećivali u istoj toj vezi", kažu psiholozi. Između ostalog, može da vam se desi da iznenada spoznate da su vaši prijatelji uglavnom zajednički. Kad je reč o prijateljima, nekadašnji zajednički teško nalaze način da ostanu u dobrim odnosima sa oba supružnika. Često izbegavaju da komentarišu novonastalu situaciju, a kolege sa posla se po pravilu distanciraju od privatnih komentara, pa je rezultat svega toga gubitak vitalne podrške u vreme kada je razvedena osoba najranjivija.

"Kada sam se razvela morala sam da se podsetim šta ja želim i šta ja volim. Navikla sam da radim sve po dogovoru i da nalazim stvari koje nas oboje zanimaju. U početku je bilo teško, ali onda sam osetila veliku slobodu kada sam shvatila da sada mogu da radim stvari koje samo ja želim. I volim!", kaže Vera D.

REAKCIJA 6 - Ponovo zabavljanje: užasavajuće, ali i obećavajuće

Upoznati muškarca koji vam odgovara je u svakom slučaju teško, ali situacija u kojoj se nalazi razvedena žena to ume da učini još težim. Posle prekida svake veze teško je navići se na pomisao da će neko ponovo ući u vaš život. Strah od ponovnog vezivanja i eventualnog povređivanja često ume da sputa pokušaje da se opustite i upoznate nove muškarce.

Osoba posle razvoda ima poljuljano samopouzdanje i gubi svest o vrednostima koje poseduje. Starosno doba kada dolazi do razvoda braka takođe nije zanemarljiv faktor. Što je osoba mlađa, lakše će sebi pružiti novu priliku. Takođe, ukoliko je brak trajao kratko, supružnici koji su se razišli lakše će se odlučiti na novu vezu. Navikli ste na intimnost koju ste mislili da ćete deliti sa svojim mužem do kraja života i često vas oprez, a i strah od stigme kao razvedene žene, sprečava da se opustite i uživate u novostečenoj slobodi.

PROČITAJTE JOŠ: Koliko razvod braka zaista boli

Međutim, ne zaboravite da sada imate veliku prednost: znate tačno šta želite i ne želite od muškarca i naoružani ste nezamenljivim iskustvom. Naučil ste nešto iz svojih grešaka, i kada budete naišli na muškarca koji je pravi za vas,sada ćete umeti da ga i prepoznate. Izdržite. Ako tako budete želeli i voleli.

Izvor: Cosmopolitan