Prva dama Engleske - Kraljica Elizabeta

Elizabet Aleksandra Meri rođena je kao prvo dete princa Alberta od Jorka i Ledi Elizabet Bovs-Lion. Budući da je tradicija bila da presto nasleđuje muškarac, mogućnosti da ona ikada nasledi tron ocenjene su kao vrlo male. Međutim, to nije umanjilo interesovanje za njom, pa se već za svoj treći rođendan našla na naslovnoj strani prestižnog magazina Times.

Kada je 1936. godine Elizabetin stric Edvard VIII abdicirao, n jen otac princ Albert postao je kralj Džordž VI, a ona naslednica prestola. Uživala je u budućoj tituli i živela život princeze sve do početka ratnih sukoba. Elizabeta je imala samo 13 godina kada je počeo II svetski rat, a kada je oružani sukob zahvatio Veliku Britaniju, evakuisana je zajedno sa sestrom, četiri godine mlađom princezom Margaretom. Međutim, 1940. priključila se vojsci, gde je radila kao vozač i mehaničar. Inače, ona je jedina žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku, kao i jedini živi šef države koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu.

Nekoliko godina kasnije, Elizabeta se udala za grčko-danskog princa Filipa, sa kojim je u srodstvu prema trećem kolenu. Zbog braka sa njom, princ Filip odrekao se svoje titule, jer je morao da pređe iz pravoslavne vere u anglikansku i postao princ od Edinburga. Nedugo nakon venčanja Elizabeta i Filip preselili su se na Maltu, gde je Filip služio u mornarici. Godine 1948. dobili su prvo dete, sina Čarlsa, a dve godine kasnije i ćerku Anu. Princeza Elizabeta počela je da preuzima očeve dužnosti nakon što je njegovo zdravlje počelo da se pogoršava. Sa suprugom je bila u Keniji kada je saznala da joj je otac umro i momentalno se vratila u London gde je proglašena kraljicom 1953. godine.

Nakon krunisanja kraljica i njena porodica preselili su se u Bakingemsku palatu, gde je par dobio još dva sina: Endrua i Edvarda. Njena popularnost počela je naglo da opada 80-ih godina prošlog veka, a bračni problemi njene ćerke i sinova negativno su uticali na mišljenje o kraljici, koja je u decembru 1995. naredila razvod princu i princezi od Velsa. Nezadovoljstvo Elizabetinom vladavinom bilo je najveće u trenutku Dajanine smrti sredinom 1997. godine. Suočena s kritikama javnosti, Elizabeta je dala intervju uživo na državnoj televiziji i naložila da zastava na Bakingemskoj palati bude spuštena na pola koplja, što je ranije bilo nezamislivo i tako popravila svoju sliku.

Magazin Forbs je procenio vrednost kraljičine imovine na 280 miliona funti (500 miliona američkih dolara). Palata je ovu brojku proglasila preuveličanom, mada u nju nije uključena kraljičina kolekcija umetničkih dela, koja sama vredi barem 10 milijardi funti.

PROČITAJTE JOŠ: Kejt Midlton rasplakala celu naciju: tijara Ledi Di ponovo ugledala svetlost dana

Omiljena narodna princeza - Lejdi Dajana  

Dajana Frensis Spenser rodila se 1. jula 1961. u Norfolku kao treća ćerka u porodici. Njen otac je bio glavni konjušar Džordža VI i Elizabete II i potomak osme grofovske generacije. Dajanina majka je napustila njenog oca zbog njegove prevare, tako da je buduća princeza u mladosti često išla od jednog do drugog roditelja. Čarls je interesovanje za Dajanu pokazao 1980. tokom jednog golf turnira, ubrzo nakon toga predstavio ju je porodici, a njihova veza dočekana je s blagonaklonošću kraljice Elizabete II, princa Filipa i kraljice majke.

Dana 21. juna 1982. Dajana je rodila prvog sina, drugog po redu naslednika krune, princa Vilijama. Po njenoj želji, porodila se u bolnici Svete Marije, a ne shodno tradiciji u Bakingemskoj palati, što joj kraljica majka nikada nije oprostila. Dajana je ubrzo zapala u postporođajnu depresiju i pokušala da se ubije bacivši se niz stepenice. Veruje se da Čarls nikada zaista nije voleo Dajanu, već je ceo život patio za Kamilom Parker Bouls, devojkom iz mladosti. Ali, budućem kralju je bila potrebna mlada devojka koja bi obezbedila prestolonaslednike, a Kamila je već bila udata i nije bila odgovarajuća osoba za dvor. Jedan od pokušaja da se spase brak bilo je i rođenje drugog sina Harija, 1984. godine. Ali, princeza je tada otkrila da pati od bulimije, koja ju je, kako je kasnije shvatila, pratila još od veridbe. Uzrok bulimije, kako je Dajana izjavila, bio je princ Čarls koji ju je ubeđivao da se mnogo ugojila. Od rođenja Harija, ledi Dajana i princ Čarls više nisu delili postelju, a razveli su se 1996. godine i Čarls je počeo javno da se viđa s Kamilom.

Dajani je posle razvoda oduzeta titula data joj je alimentacija od 20 miliona dolara. Početkom 1997. počela je da se viđa s Dodijem al Fajedom, sinom bogataša i vlasnika poznatih hotela i robne kuće. U nedelju 31. avgusta 1997. pola sata posle ponoći, princeza Dajana i Dodi al Fajed posle večere u hotelu „Ric", mercedesom su krenuli na svoje poslednje putovanje. U naletu na zid tunela Alma uz Senu na mestu su poginuli vozač Henri Pol i Dodi. Dajana je umrla četiri sata kasnije u bolnici. Ostale su uspomene na Dajanu kao najvoljeniju i najpoznatiju princezu koja se prva iz kraljevske porodice približila narodu.

PROČITAJTE JOŠ: Kako se hrani kraljevska porodica: zašto princ Vilijam i Kejt Midlton nemaju svog kuvara

Jedna od nas - Kejt Midlton

Ketrin Midlton je rođena 9. januara 1982. godine kao najstarija od troje dece. Majka Kerol je bila stjuardesa, a otac Majkl dispečer u kontroli leta. Preduzimljiv i snalažljiv par osnovao je firmu koja je preko interneta prodavala stvari za proslave i zaradio milione. Mala Ketrin je u septembru 1986 godine krenula u privatnu školu St Andrews. Čelnici škole tvrde da je gospođica Midlton uživala u svim blagodetima školskog života, uključujući sve akademske predmete, ali i muziku, glumu i sport.

Sa trinaest godina godina, Kejt postaje student Marlborough koledža na kojem godina obrazovanja košta 15 hiljada britanskih funti. Mlada dama je ostala zapamćena kao pametna, sposobna i izuzetno uspešna učenica koja je ostvarila najviše ocene iz hemije, biologije i umetnosti. Kejt je upoznala Vilijama 2001. godine na Univerzitetu Sent Endruz. Njihova veza počela je 2003. godine nakon što ju je princ prvi put ugledao na jednoj humanitarnoj modnoj reviji. Kejt je nosila providnu haljinu studentkinje dizajna Šarlot Tod, a ispod nje je imala crni veš. Kako su sedam godina uživali u statusu momka i devojke, a o braku nije bilo ni govora, britanski mediji prozvali su je Strpljiva Kejt.

Ipak, izgleda da se čekanje isplatilo jer ju je 2010. Vilijam tokom odmora u Keniji zaprosio. Kao verenički prsten Kejt je dobila prsten od dijamanata i safira koji je pripadao prinčevoj majci. U duhu tradicije britanskog plemstva, venčali su se u Vestminsterskoj opatiji. Kraljevsko venčanje bilo je najgledaniji televizijski sadržaj svih vremena u Engleskoj. Gledanost je premašila čak i legendarnu seriju Mućke, koju je 1996. gledalo 24,6 miliona gledalaca, jer je kraljevsko venčanje gledalo više od 26,2 miliona gledalaca. Kejt je 22. jula 2013 godine rodila prestolonaslednika britanske krune Džoržda Aleksandra Luisa od Kembridža. Već 2. maja 2015 godina na svet je donela i svoje drugo dete, prinezu Šarlot Elizabet Dajanu.

Volela bih da sam imala priliku da upoznam Dajanu jer ona je bila sjajna osoba i inspiracija za mnoge. Očigledno je da će me u budućnosti često porediti s njom i, iskreno, to me pomalo plaši - rekla je Kejt.

Pripremila: Suzana Obradović

PROČITAJTE JOŠ: Isti Vilijam ili ista Kejt Midlton? Objavljene najnovije slike princeze Šarlot

Izvor: Lisa lepa&srećna