Babet Jakiš, „Dama suncokreta“, obožavala je ovo cveće.

Kada je preminula od kancera u 66. godini života prošlog novembra, njen suprug Don Jakiš je posadio skoro 160 hektara suncokreta u njenu čast.

PROČITAJTE JOŠ: Muž, žena i hleb: kratka priča o dugom srećnom braku

„Bila je lepa spolja isto koliko i iznutra“, rekao je Don za Ej-Bi-Si.

Njemu je trebalo nedelju dana da posadi suncokrete pored autoputa u Viskonsinu, a planira da proda semenje i da deo novca donira bolnicama i istraživačkim centrima koji bi pokušali da pronađu lek za bolest od koje je Babet preminula – rak.

Zemjište nije bilo njegovo, ali su mu ga komšije iznajmile po pristupačnoj ceni, a nakon 75 dana cveće je procvetalo.

„Babet je u zajednici bila poznata kao Dama suncokreta, pa sam nakon njene smrti u znak sećanja na nju došao na ideju da s obe strane autoputa 85 posadim 160 hektara njenog omiljenog cveća“, izjavio je Don.

PROČITAJTE JOŠ: Najlepši poljubac koji je trajao čitavog života!

Nakon što je gospođi Jakiš postavljena dijagnoza 2006. godine, ona i njen suprug su zasadili na svom imanju dosta hektara suncokreta, a par godina kasnije su došli na ideju da te suncokrete gaje i prodaju semenje kako bi novac donirali istrživačkim centrima za kancer.

„Babet je shvatila koliko su važna klinička istraživanja. Od prognoza da će živeti dve nedelje ili dva meseca, ona je zahvaljujući raznim tretmanima produžila život čak devet godina“, rekao je Don.

Mesec dana nakon što je preminula, Don je osnovao kompaniju „Babetino semenje nade“ i tako ostvario njen san.

Semenje će uskoro biti spremno za prodaju, a Babetina porodica se nada da će se uskoro pronaći lek.

Izvor: B92