Zbog straha da će joj neko oteti sina i ćerku, majka iz Požarevca čuvala je svoju decu zaključanu u kući.

Ona je godinama svakodnevno stajala pored prozora i vrata pregrađenih daskama da ih s ulice niko ne vidi i da sami ne mogu da izađu.

Nakon njene smrti 2010. godine ceo slučaj je otkriven, a Marko i Marijana su uspeli vanredno da završe osnovnu školu.

VIŠE: Eksperiment: porodica dve nedelje jela samo organsku hranu, a ovo su rezultati (VIDEO)

Marko se rodio 1990, a dve godine kasnije Marijana. U međuvremenu otac je otišao od kuće, a majka je dala otkaz da bi potpuno bila posvećena deci. Zbog straha da će joj neko oteti sina i ćerku, krila je njihovo postojanje. Odlazak u školu je bio zabranjen i niko nije smeo da zna da postoje.

Oboje su rođeni u kući, a majka je sama presekla pupčanu vrpcu. Kad je došlo vreme za školu, komšijama je govorila da su na školovanju u Crnoj Gori. Deci je pričala da ne smeju napolje jer će da ih ukradu i prodaju njihove organe.

"Kada sam imala 13 godina počela sam da grebem zid. Bila sam mala i nisam ni znala da ja to podsvesno želim da izađem napolje. Želela sam da imam drugaricu i da idem na matursko veče. Ja to nikada neću da imam. Kada se svega toga setim, tužna sam", rekla je Marijana (24) za "Al Jazzeru". Marijani je najbolji i jedini drug bio brat. Učili su iz knjiga i novina za tinejdžere, a prozor u svet bila im je televizija. Majka im je pretila da ne smeju glasno da se smeju i pričaju da niko ne bi posumnjao da su oni tu.

VIŠE: Majka sluša otkucaje srca pokojnog sina: Deo mog jedinca još živi! (VIDEO)

"Skoro tri meseca sam živeo u šupi jer su stizali pozivi za vojsku, pa se ona plašila da vojna policija ne dođe i ne pretrese kuću. Sestra mi je donosila da jedem. Izlazili smo napolje sa njom kada bismo se 'navodno' nakon šest meseci vratili za raspust iz Crne Gore. Tada smo lagali kako redovno idemo u školu", priča Marko, čija je baka sve vreme znala za nedela svoje ćerke, ali ju je bilo sramota da o tome govori.

Njihova majka uspela je da prevari Centar za socijalni rad, iako se u Požarevcu pričalo o tome da su deca zatočena. Oni su slobodno vreme koristili da razvijaju svoje veštine, pa je Marko učio informatiku, a Marijana je crtala stripove. Oboje su naučili engleski, ali su osmislili i svoj jezik.

"Bilo nam je čudno kada smo nakon njene smrti prvi put izašli napolje. Krećete se bez ikakvih ograničenja", priča Marko i dodaje da su i on i sestra jedva dobili dokumenta, jer nisu imali ni svedočanstva, niti zdravstvene knižice. Jedino od papira bio je dokaz o njihovom rođenju.

Nikome nije jasno kako je njihova majka uspela sve da prevari i decu zatočene drži gotovo 20 godina. Međutim, njih dvoje su pre neki dan završili vanredno osnovnu školu, a Marijana namerava da se upiše u srednju medicinsku školu i nauči nemački jezik.

Izvor: Al Jazeera, Blic