Njena borba za potomstvo zaista je neobična. Glumica Ljiljana Jakšić (53) rodila je ćerku 25. novembra 2013, a otkad je obelodanila da je u drugom stanju – to je postalo udarna vest u Srbiji. Sreću što će u šestoj deceniji ostvariti svoju najveću želju, na trenutak je pomračilo saznanje kako je otac njene naslednice odlučio da ne bude deo njihovih života, a dolaskom ćerke Darije na svet, Ljiljana se hrabro suočila sa činjenicom da će morati sama da odgaja dete.

- Teško je biti samohrana majka. Nisam imala pravo na porodiljsko bolovanje i pomoć od dvadesetak hiljada dinara zato što sam radila. To je bilo objašnjenje zašto nisam dobila taj dodatak. Dakle, samo ako ništa ne radite i nemate nikakav prihod, imate pravo na pomoć od države koja je namenjena porodiljama. Osim toga, dečje stvari su preskupe, to svi roditelji znaju. Srećom, ima još dobrih i plemenitih ljudi koji su spremni da pomognu. Bilo bi mi mnogo napornije i sve bih teže podnela da nije bilo mojih divnih prijatelja. Oni su zaista božji dar – priča glumica koja se rasplakala dok se prisećala ko joj je sve pomagao u najtežim trenucima.

PROČITAJTE VIŠE: Danijela Buzurović: Majčinstvo me smiruje

Naime, od Darijinog rođenja prošlo je četrnaest meseci, a za to vreme njen otac nijednom se nije javio niti je tražio da vidi ćerku ili da im pomogne finansijski. O tome glumica nerado priča, ali otkriva kako se već polako priprema da jednog dana ćerkici objasni zašto u njenom životu nema očinske figure.

- Jedino što mogu da kažem na tu temu jeste da sam srećna i zadovoljna samohrana majka i da će Darija rasti sa svojom mamom. Kada dođe vreme, naći ću načina da joj sve objasnim. Ako sam sve do sada mogla, moći ću i to. Vodim se rečima profesora Jerotića kako je za dete najvažnije da ima jednu osobu koja je voli, bilo to mama ili tata. Potrudiću se da joj nadomestim tu ljubav – iskrena je glumica.

Iako je doživela razočaranje u ljubavi, Ljiljana priznaje da bi volela ponovo da se zaljubi.

- Ljubav je bitna i potrebna stvar u životu. Emotivna veza s muškarcem treba svakoj ženi. Ali, za ljubav i vezu potrebno je dvoje. Verujem da će se i to desiti, verovatno još nije vreme za to. Kod mene se sve bitne stvari dešavaju na svakih pedeset godina – kroz smeh kaže glumica i otkriva koje su prednosti majčinstva u zrelim godinama.

- Možda je bolje što se nisam ranije ostvarila kao majka, jer sada je intenzivniji doživljaj. Potpuno sam posvećena Dariji. Ona je najvažnija, nije bitno kako se ja osećam. Svoje stanje prihvatam i volim ga zato što volim nju. Srećom, pre trudnoće bila sam u dobroj kondiciji, telo me služi, mogu da se savijem, potrčim i puzim s njom. Bogu hvala, zdravlje me služi – kaže glumica i opisuje kako izgleda jedan dan u njihovom životu i u kojim ritualima majka i ćerka posebno uživaju.

PROČITAJTE VIŠE: Ivan Tomić: Strog sam otac, i to je sasvim u redu

- Njen krevetac nalazi se pored mog kreveta i držimo se za ruke sve dok ona ne zaspi. U tome uživa svaki atom moga bića. Obožavamo ujutru da se mazimo, grlimo i ljubimo. Voli da joj recitujem i pevam, razgovaram s njom, čitamo priče, trudim se da je stalno nečemu učim. Darija je živahna, nasmejana i raspoložena, nedavno je prohodala pa je puna istraživačkog duha i sve je zanima. Trudiću se da je ne razmazim, imam neku vrstu straha kako ću je vaspitavati, da li ću biti dobra u tome, hoću li propustiti vreme, kako joj usaditi prave vrednosti. Najbitnije mi je da shvati kako je mama mnogo voli i da sam uvek tu za nju. Shvatam kolika je odgovornost preda mnom, ne želim da mi promakne neki momenat s njom. Sada tek uživam u životu, a ovaj period zovem zlatno doba – s osmehom na licu priča šarmantna glumica.

Iako joj ništa nije teško da uradi za svoju ćerku, Ljiljana ne krije da nema posla kao ranije, a uz to mora da otplaćuje i kredit za stan. Zato je radila skoro do kraja trudnoće, a samo mesec dana posle porođaja vratila se Skadarskoj ulici, gde u kostimu elegantne beogradske dame iz 19. veka recituje i peva ne bi li prehranila svoju mezimicu.

- Radila sam do osmog meseca, a svega četiri nedelje posle carskog reza vratila sam se na posao. Samohrana sam majka, sama nas izdržavam i bilo je neminovno da što pre počnem da radim. Sve se može kada se hoće i kada se voli. Ljubav je najveći motiv, posebno prema detetu. Nismo ni svesni koliko možemo sve dok se ne nađemo u situaciji kad nemamo izbora. Iako imam manje posla nego ranije, ne mislim da je to zbog toga što sam postala mama. Takvo je vreme. To me je u jednom trenutku zabrinulo, ali shvatila sam kako nešto moram da preduzmem, pa ću igrati predstave. Radujem se jer me u martu očekuje pozorišni komad o Skadarliji i drago mi je što će i publika na jugu, u Pirotu, Nišu, Prokuplju i Vranju moći da vidi komad o jedinoj kulturno-boemskoj baštini u Beogradu. Biće mi drago da prenesem malo skadarlijskog duha ljudima koji ne mogu da dođu do te četvrti. Reč je o vrcavoj, duhovitoj predstavi po tekstu Isidore Bjelice. Biće mi nezgodno kako ću se, kada dođe vreme, odvojiti od Darije na tri dana. Još uvek se pripremam za to – završava glumica.

Tekst: Milica Prelević

Izvor: Story