Marjam Mirzahani sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji dobitnica je Fildsove medalje, najveće matematičke nagrade, koja će joj biti uručena na Međunarodnom kongresu matematičara u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje.

Medalja se dodeljuje jednom u četiri godine. Dobijaju je četiri osobe koje moraju imati manje od 40 godina na početku te godine. Svih 52 prethodnih dobitnika Fildsove medalje, od 1936. do danas, bilo je muškog pola, piše National Geographic, 14. avgusta 2014. godine.

Mirzahani, Iranka, proučava geometriju moduli prostora, kompleksno geometrijski i algebarski entitet koji se može opisati kao univerzum u kojem je svaka tačka univerzum za sebe. Mirzahani je opisala nekoliko načina na koje zrak svetlosti može putovati kroz zatvorenu omču u dvodimenzinalnom univerzumu. Kako bi dobili odgovor, ispostavilo se, ne možete ostati u svom „domaćem" univerzumu - već morate da razumete kako da se krećete kroz čitav multiverzum. Mirzahani je pokazala matematičarima nove puteve kretanja ovim prostorima.

Mirzahani je pažnju međunarodne javnosti skrenula na sebe kao srednjoškolka 1995. kada je postala prva Iranka sa savršenim rezultatom na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

„Ona je veoma poznata u Iranu, gde predstavlja uzor mladim studentima.", kaže Ingrid Dobši, predsednica Međunarodne matematičke unije, koja bira dobitnike Fildsove medalje.

„Budući da sam i sama žena, veoma je divno to je osvojila medalju.", dodala je Dobši. „To će pomoći menjanju često citirane teze da žene nikada nisu osvojile tako nešto." U budućnosti, ideja da žena može osvojiti najveću nagradu iz matematike neće biti viđena kao izuzetak.

Druga tri osvajača su Brazilac Artur Avila sa Univerziteta Deins Didro u Parizu, Mandžul Bargava, sa Univerziteta Prinston i Martin Herer sa Univerziteta Varvik.