Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanje za ljude otvorenog srca – internet sajtovi koji spajaju kosmopolite

Novinarka Sanja Stojanović ima neobičan hobi – putem interneta pronalazi strance koji dolaze u Srbiju, prima ih besplatno na konak i tako stvara nova prijateljstva širom sveta, gde i sama putuje

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Zamislite da u skoro svakoj državi na svetu imate nekoga ko može da vam pomogne, da vas informiše o turističkim atrakcijama svoje zemlje, da vas upozna s gastronomijom, navikama i istorijom naroda i mestima za provod, ali i da vam ponudi smeštaj u svom stanu – potpuno besplatno. Tako otprilike izgleda mreža poznanika, prijatelja i svetskih putnika koju Beograđanka Sanja Stojanović (36) iz hobija pravi poslednjih desetak godina, zahvaljujući svom otvorenom duhu i internet sajtovima koji spajaju kosmopolite.

Na jednom od njih (www.couchsurfing.com), gde ova doktorantkinja sa Fakulteta političkih nauka ima najviše pozitivnih preporuka među domaćinima u Srbiji (oko 300), pravila funkcionišu veoma jednostavno. Prijavite se na sajt sa svojim podacima i fotografijom, navedete zemlju u koju želite da putujete i datum i – pronađete ljude koji imaju vremena za vas i žele da vas ugoste. A sve to radi upoznavanja drugih kultura, sticanja novih prijatelja i putovanja na potpuno drugačiji način nego s turističkim agencijama.   

– Prvi gost bio mi je Amerikanac koji je doputovao na Uskrs 2004. Danas se bavi novinarstvom i putuje po Bliskom istoku i arapskim zemljama – seća se Sanja svojih kaučsurfing početaka. 

– Turisti najviše dolaze u Beograd leti jer tada, osim prestonice, obiđu i Exit i Sabor trubača u Guči. I meni tada najviše odgovara da ih ugostim jer moji roditelji u to vreme nisu u gradu. Moji gosti ostanu najduže sedam dana – kaže Sanja i otkriva kako je odlučila da na ovaj način stiče internacionalne prijatelje: 

– Još od kada sam kao učenica Filološke gimnazije otišla u Japan da usavršavam japanski jezik, zavolela sam putovanja. Prvo sam išla u volonterske kampove, a kasnije sam sav novac ulagala u putovanja. Otkako kaučsurfing postoji, smeštaj i društvo tražim putem tog sajta, dok me putovanja preko turističkih agencija nikad nisu zanimala.

Na sledećoj strani pročitajte koliko je ljudi Sanja do sada ugostila i da li se pribojava za sopstvenu bezbednost...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije