Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vatreni spektakl Mulen ruža

Kada se u Mulen ružu, najpoznatijem kabareu na svetu, u 21 sat ugase svetla, počinje magija od osam miliona evra sa vrhunskim plesačima i kostimima kao iz bajke.

  Izvor: Foto: Moulin Rouge, Sandie Bertrand, S. Franzece, J. Habas, Habas-Smadja

Impozantne brojke o najpoznatijem kabareu na svetu, poput onih da ga godišnje poseti 630.000 ljudi, da na scenu svake večeri po dva puta izlazi 100 plesača koji nose 1.000 kostima, da je 800 pari cipela od broja 37 do 46 napravila čuvena kompanija Maison Clairvoy, kao i da sve to košta osam miliona evra, svojevrstan su uvod u spektakl koji vas čeka u zgradi s prepoznatljivom crvenom vetrenjačom u bulevaru Kliši na Monmartru, u centru Pariza. 

Magija boja predstave Féerie fascinantnih raskošnih kostima punih perja, štrasa i šljokica i neponovljive scenografije, uz neverovatnu spretnost i talenat vrhunskih igrača, doživljaj je koji turisti iz celog sveta godinama prepričavaju. 

Upravo zbog tog jedinstvenog vizuelno-muzičkog doživljaja fotografisanje je zabranjeno, ali ne i šampanjac čijih se 240.000 flaša ovde popije godišnje, po čemu je kabare takođe prvi u svetu. 

Predstava koja se izvodi od 1999. godine, obiluje originalnim pričama koje pesmom i igrom publici dočaravaju plesači 14 nacionalnosti. One se tako maestralno smenjuju da turisti jedva uspevaju da sagledaju sve atrakcije koje im defiluju pred očima. I dok još aplaudirate opčinjeni jednom plesnom tačkom, iznad stolova sa ukupno 900 mesta neprimetno će doleteti par plesača i otpevati romantičnu pesmu.

A za to vreme iza scene se priprema naredna tačka inspirisana kulturom Azije, Rusije, Evrope ili likovima iz poznatih bajki i istorije, sa čuvenim klovnovima, žonglerima i imitatorima. Tokom nastupa neverovatnog akrobatskog para na rolšuama gledaoci ponekad zažmure, dok tačku dame koja pliva s pet pitona u bazenu sa 40 tona vode, često prati vrisak iz publike.

Oskudno odevene žene s konjićima koji ih prate, čudesni kan-kan, ples koji je nastao u ovom kabareu u 19. Veku i Doriss devojke - zaštitno lice Mulen ruža još od njegovog osnivanja 1889. godine tek su deo čarolije koju 400 zaposlenih priređuje internacionalnoj publici. 

Cena ulaznice od 112 evra (uračunato je pola flaše šampanjca) za naš standard je visoka, ali uz tekst iz programa koji kaže da „svake noći šou Féerie dolazi u Pariz i čuva nas do jutra” skoro da nema turiste koji neće poželeti da ponovo dođe. Najpoznatiji kabare na svetu će u jesen 2014. godine - 6. oktobra - proslaviti i lep jubilej - 125. rođendan. 

Tekst: Nenad Blagojević

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije