Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je ljubomora dokaz ljubavi

Teme o ljubomori stalan su pratilac svih rasprava o ljubavi i emocijama. Česte su polemike o tome kada privrženost prelazi granicu zdravog odnosa i postaje opsesija, a ljubav prerasta u posesivnost.

  Izvor: LepaiSrecna

O ljubomori se često mogu čuti suprotstavljeni stavovi. Dok jedni smatraju da je ljubomora dokaz ljubavi, drugi tvrde  da je ljubomora nešto što je patološko. Za početak, valjalo bi napraviti razliku između reakcije na realno ugrožavajuću situaciju po vašu vezu ili brak od ljubomorne reakcije čija je osnova nerealna.

Zamislimo situaciju da vaš partner otvoreno pred vama flertuje ili kada razgovara telefonom odlazi u drugu sobu ne želeći da vi čujete razgovor, konstantno vam ne odgovara na pozive ili ne uzvraća na poruke čak i kada znate da nije zauzet... Sva ova ponašanja kod vas mogu izazvati sumnju i realno mogu biti  upozorenje da nešto nije u redu, da možda postoji neka treća osoba ili u kranjem slučaju partner nije zainteresovan za vas. U ovakvoj situaciji je normalno da reagujete i popričate sa svojim partnerom o tome šta se dešava.

U drugačijoj situaciji, partner vam je posvećen kada je u vašem prisustvu, uvek se javi na telefon i normalno razgovara sa bilo kim ko ga pozove, ima svoje prijatelje i svoja interesovanja i vi ste u većinu aktivnosti uključeni, praktično veza dobro funkcioniše. Ipak, vi ste stalno obuzeti sumnjom, strahom kada partner nije sa vama, u glavi smišljate najgore scenarije, proveravate poruke i pozive u telefonu, istražujete profil na društvenim mrežama, raspitujete se kod ljudi koji ga poznaju s kim su ga videli, pratite ga kako biste umirili svoju sumnju, ali ona i dalje ne prestaje čak i kad se uverite da je sve u redu. Ovakva reakcija je ljubomorna reakcija i ako je primetite kod sebe ili svog partnera, znajte da je reč o jednoj disfunkcionalnoj reakciji koju morate promeniti kako biste mogli adekvatno da funkcionišete u emotivnom odnosu.

Na sledećoj strani pročitajte zbog čega se javlja ljubomora i kako se boriti protiv nje.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije