Počeo je još jedan dan u karantinu. Dan u kojem postajemo heroji, jer ostajemo u svojim domovima i čuvamo svoje zdravlje i zdravlje i život drugih ljudi.

Ali, postoje žene koje svakodnevno u svom domu vode bitku. To je bitka iz koje smatraju da nikada neće izaći kao pobednice.

Žena žrtva nasilja doživljava karantin kao veliki strah i osudu. Strah da će iz dana u dan biti povređena. Strah da je zauvek izolovana i zaboravljena. Strah da njeni problemi i tuga sada nikome više nisu bitni.

Dok se gleda u ogledalu, ona u odrazu vidi samo svoje nesavršenosti. Na njenom telu i licu, uvrede i osude zalepljene su poput etiketa koje ne može da prekrije ni najkvalitetnija šminka.

Kada priprema jutarnju kafu, ona ne uživa u ritualu, već oseća strah - da li će mu kafa biti dovoljno slatka, dobra, gusta. Šta god uradila, svesna je da neće biti dovoljno dobra u očima druge strane. U očima osobe od koje je očekivala samo jedno - LJUBAV, a dobila nešto potpuno drugo - strah i poniženje.

Svaki obrok za porodicu priprema sa puno ljubavi i pažnje. Dom uređuje ispunjena energijom kreativnosti. Ona želi da bude dobra majka, dobra supruga i učini karantin što prijatnijim za sve, ali i dalje za njega nije dovoljno dobra. Šta god da uradi, koliko god da se potrudi, nije dovoljno vredna ljubavi, poštovanja i samilosti.

Kada kaže svoje mišljenje, često se pokaje. Ona se povlači u sebe, ćuti, trpi i u svom domu boravi kao senka. Tako je bolje, kaže sebi, tako ću se zaštiti i sačuvati mir u kući. Ona postaje nečujna, nevidljiva, ali i dalje nailazi na negativna osećanja, strah, nasilje i bes.

Iznova i iznova, dok se svet napolju bori protiv pandemije virusa, ona se oseća usamljeno, emotivno izolovano i povređeno. Dok kroz prozor posmatra puste ulice, u njoj se odvija unutrašnja borba i osećaj nemoći. Svesna je da je pred njom još jedan dan u kojem će njenu dušu, poput otrovnih strela, pogoditi reči ismevanja, omalovažavanja i poniženja.

Ovo je bitka u kojoj zaista možeš da pobediš. Bitka koju započinješ sa stavom da ti jesi vredna u svakom smislu i zaslužuješ da živiš u miru i apsolutnoj slobodi izbora.

Zaslužuješ da tvoj trud i rad budu vrednovani. Zaslužuješ da u odrazu ogledala vidiš svoje lice nasmejano i ozareno.

Zaslužuješ da se budiš sa nadom i optimizmom. Zaslužuješ da i dan koji provodiš u karantinu bude ispunjen srećom, lepim trenucima i sjajnim mogućnostima.

Vredna si svakog oblika ljubavi, dovoljno vredna da voliš sebe i oslobodiš se iz kaveza strahova, užasnih reči i tegobe.

Zato što si dovoljno vredna, nisi zaboravljena ni u pandemiji korona virusa - #tisibitna!

U zemljama širom sveta svakodnevno se povećava broj prijava porodičnog nasilja usled karantina. Adria Media Magazini pokrenuli su kampanju #tisibitna kojoj su se priključile Sigurne kuće i mnoge javne ličnosti kako bi žrtvama nasilja pružili podršku i podsticaj da prijave svaki vid nasilja.

Ne trpite i ne žmurite na nasilje ni tokom pandemije Covid-19.

Ukoliko proživljavate nasilje ili ste svedoci nasilja u svom okruženju, pozovite sledeće brojeve telefona:

Nacionalni SOS broj: 0800-222-003

SIGURNE KUĆE:

Beograd: 062/304 650 broj je dostupan 0-24
Novi Sad: 021/ 6465 746
Pančevo: 013 319 843
Sombor: 062/787 375
Smederevo: 062/608080
Zrenjanin: 064/6488 104
Kragujevac: 065/ 6120 490
Niš: 018 521 210
Leskovac: 064/8986 697
Vranje: 064/8012 962