Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 ZNAKOVA DA VIŠE NISTE ZALJUBLJENI: kako da znate da li još volite partnera

Zaljubljenost je lakše prepoznati nego prestanak ljubavi... Ranije, su vam bile slatke i simpatične čak i njegove mane, greške ili promašaji. Ali, sada se sve promenilo - to sigurno nije dobar znak.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Voleću te kao što te još niko nije voleo, voleću te više nego što u snovima možeš zamisliti ‒ stihovi su iz poznate francuske pesme Je vais t’aimer Mišela Sardua.

Svaka ljubav kada se dogodi, prema svojoj suštini, opija se idejom da će trajati večno. I u tome nema ničega lošeg.

Štaviše, bez tog zanosa, ima li uopšte ljubavi?

I da li vredi nekome ko izgara u tom osećanju, ko vam se poveri da je sreo osobu svog života, govoriti kako je možda u zabludi ‒ iz sopstvenog iskustva, kao nekoga ko je doživeo ljubav, a onda se ona ugasila? Da li vredi reći mu da su emocije promenljive?

Da je ljubav možda i najsloženije osećanje? Da je potrebno da se mnoge kockice slože kako bi opstala, trajala, a pogotovu kako bi se protegla na čitav život?

Povezane vesti

Naravno da ne vredi. Svako ima pravo na sopstvene zablude. A neke zablude su i lepe. Jer, ako se ispostavi da je naša ljubav prošla, ono što svakako ostaje jeste sećanje na nju, na zajedničko vreme koje ste proveli, kada ste uživali. Postoji lepa grčka pesma Se efharisto (hvala ti), u kojoj muškarac sve vreme zahvaljuje devojci koja ga je ostavila, na vremenu i ljubavi koju mu je pružila.

Čak i ako obećamo ljubav zauvek, kao Mišel Sardu, to se u stvarnosti ne mora potvrditi. Uostalom, kako i možemo znati unapred da li će naše osećanje trajati uvek, prebroditi sve krize, izbeći sve zamke? Kada nekome kažemo da ćemo ga uvek voleti, to je isto kao da smo mu saopštili da nismo u stanju da zamislimo dan kada ćemo prestati da ga volimo.

Povezane vesti

Međutim, trenutak kada ljubav krene silaznom putanjom nije uvek lako uočiti. Tim pre, ako je u početku to bila snažna ljubav, velika strast, takva da smo se mogli zakleti da će trajati večito.

Ponekad je lakše zapaziti znake zaljubljivanja, uz poznate leptririće u stomaku i nalet emocija koje vam naseljavaju misli, tako da ni na šta drugo i ne mislite, osim na njega i na vaše zajedničke trenutke.

Posle zaljubljenosti, kao što znamo, kako nas uče i psiholozi, strast se stišava, a ljubav dobija svoj pravi oblik. Da li će postići dubinu koja može doneti i trajnost, ili će nekada iz jasnih, a nekada iz potpuno nedokučivih razloga, početi da biva sve plića - ostaje pod znakom pitanja. Naravno, sve emocije dolaze iz područja nesvesnog pa ih je teško objasniti. Problem je još veći kada je reč o dugoj vezi. Kako onda alhemičarski precizno iz ljubavi prema partneru odstraniti komponentu koja se naziva navika, i videti šta preostaje i da li uopšte nešto ostaje?

U svakom slučaju, ako je sumnja počela da vas nagriza, to svakako nije dobar znak za vašu ljubav – ali je možda dobar znak za vas da se preispitate i odgovorite sebi na jednostavno pitanje: Da li ga još volim? Francuski portal Parledamur (govoriti o ljubavi), koji se bavi tom tematikom, kao i krizama i problemima među partnerima, otkriva nam sedam znakova koji pokazuju da više nismo zaljubljeni.

Prema rečima psihologa, saradnika ovog sajta, ukoliko se prepoznajete u svih sedam znakova, to je sigurna potvrda da više ne volite svog partnera. Suprotno tome, ako pronađete jedan ili dva znaka koji opisuju vaše stanje, to jednostavno govori da prolazite kroz težak period ili da ste ušli u fazu zahlađenja, ali sa još neizvesnim ishodom. Vaša ljubav može opstati, ali se može i ugasiti.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije