Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO JE VAŽNO DA OPRAŠTAMO SEBI I DRUGIMA: bićemo duševno i telesno zdraviji, tvrde psiholozi

Glavni razlog je to što praštanje oslobađa onoga koji oprašta. U suprotnom, teret ogorčenosti koji nosi u sebi vremenom postaje sve teži.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nema tog čoveka koji ume da brzo zaboravi ružne trenutke i izbriše osećanja izazvana neprijatnim situacijama, posebno ako su mu važni oni s kojima je došao u sukob. Obično se u mislima vraćamo u prošlost i po ko zna koji put preživljavamo ono što nas je povredilo.

PROČITAJTE VIŠE: KAKO ISTINA LEČI BOLESTI DUŠE: racionalno-emocionalna i kognitivno-bihejvioralna terapija (REKBT psihoterapija)

Cilj ponovnog prolaženja kroz bolno i traumatično iskustvo je da prebrodimo stresnu situaciju, da je razumemo i prihvatimo (što ne znači i da se s njom saglasimo) i – da krenemo dalje. Da bismo u tome uspeli i izbegli besane noći ili škrgutanje zubima u snu, moramo svesno i istinski da oprostimo osobi koja nas je povredila. Naučnici, sveštenici i psihoterapeuti slažu se u tome da praštanje ima gotovo magični uticaj na psihičko i fizičko zdravlje.

Oslobodite se mržnje

Glavni razlog je to što praštanje oslobađa onoga koji oprašta. U suprotnom, teret ogorčenosti koji nosi u sebi vremenom postaje sve teži. Ukoliko želite zaista da prekinete neki loš odnos, to ćete učiniti opraštanjem. Možete se rastati od svog partnera i preseliti stotine kilometara dalje, ali bez praštanja, on i sećanje na ono čime vas je povredio ostaće u mislima i dalje s vama. Jedino praštanjem možete napraviti mesta za nova iskustva i pustiti nove osobe u svoj život. Teško da ćete s nekim ostvariti zadovoljavajući odnos ako u sebi još uvek nosite ogorčenost. Mržnja je negativna emocija koja nas čini besnim, ogorčenim, starim i umornim. Jedno naučno istraživanje pokazalo je da praštanje smanjuje potrošnju lekova, otklanja brigu i poboljšava san. Potenciranjem mržnje i gorčine gubi se mnogo energije, što dovodi do stresa, depresije i opsesivnog ponašanja, a to se odražava na odnose i na poslu i u porodici.

  Izvor:

PROČITAJTE VIŠE:SAVLADAJTE NAJVAŽNIJU ŽIVOTNU LEKCIJU: otkrijte vaš put do sreće

Psiholozi tvrde da oprostiti ne znači i zaboraviti ono što se dogodilo. Jer, ako nešto samo zaboravimo, to znači da nismo oprostili, već samo potisnuli, što opet znači da nismo razrešili na pravi način. A ono što je potisnuto, može se vratiti naoružano agresivnim nabojem. Povratak potisnutog uvek je gori od prvobitnog problema. Takođe, time što ne zaboravljamo, nešto možemo i da naučimo, da ojačamo za budućnost, postanemo mudriji i zreliji.

Mehanizmi odbrane

Praštanje govori o veličini nečije ličnosti i snazi njegovog ega, pre svega, o snazi mehanizma odbrane. Potiskivanje je takođe odbrambeni mehanizam, ali primitivan i često nedovoljno dobar. Pri većoj frustraciji potisnuto se može vratiti u svest i dodatno zakomplikovati postojeću tešku situaciju.

Za razliku od njega, altruizam, sublimacija i humor jesu tri najrazvijenija, najzrelija i najbolja mehanizma odbrane kojima se dolazi do praštanje. Ako želimo da ispitamo svoju zrelost, to ćemo najbolje postići kroz samosagledavanje, kroz to koliko smo spremni da prihvatimo stvari kakve jesu, da oprostimo i sebi i drugima i krenemo dalje sa zdravim poverenjem i ljubavlju prema sebi i prema drugima.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa&Srećna 

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije