Nakon skoro četiri decenije istraživanja, jedan od najpoznatijih bračnih terapeuta, dr Džon Gotman, uočio je jasan obrazac među parovima koji nisu ostali zajedno.

Gotman je autor knjige "Sedam principa da brak uspe" i istraživao je šta ljude razdvaja, kao i kako da to popravimo.

Postoji jedan uočljiv obrazac ponašanja koji predviđa razvod. To je prezir.

Da, to je prevrtanje očima i osećanje prezira sa negativnim mislima. Mnogi su osetili prezir - ali čak iako imate ovo osećanje sada, to ne znači da odmah treba da se razvedete. Stručnjaci sa Gotman Instituta, na čelu sa dr Majkom Meknutlijem, izlažu šta svaki par treba da zna, uključujući i zašto je prezir toliko štetan za vezu, kako da ga uočite (kod sebe ili partnera) i ono što je najvažnije - kako da ga zaustavite.

Evo zašto se ŽENE češće odlučuju za razvod nego MUŠKARCI

Normalno je da se iznerviramo zbog ponašanja našeg partnera ili da se ne slažemo sa njim, ali kada dopustimo sebi da dođemo do prezira ili gađenja prema njoj ili njemu, to je onda nezdravo. Ključ je u tome kako se nosimo sa problemima, da li sa ljubaznošću ili prezirom. "Partneri koji su blizu razvoda imaju sledeće tendencije: postaju ljuti i koriste negativne obrasce komunikacije, kao što su kriticizam, prezir, durenje i optuživanje," kaže Meknulti.

Psiholozi nazivaju ovo stanje "difuzno fiziološko uzbuđenje" ili "poplava osećanja" kada jedan od partnera (ili oba) oslobađa hormone koji ubrzavaju rad srca, mišići postaju napeti, stomak nam se "prevrće" i znojimo se. Zvuči poznato?

Najbolja godina za brak i najrizičnija godina za razvod

Ako ste ikad iskusili "vruće" argumentovanje u kojima se vaš glas i krvni pritisak povišuju znajte da ovakvo mentalno stanje ne vodi do civilizovanog razgovora. "U ovom stanju, partneri ne mogu da primaju nove informacije i gube osećaj za humor i kreativnost," objašanjava psiholog Meknulti. Drugim rečima bilo bi bolje da pričate kasnije, kada se oboje smirite.

Iako ste vaš partner i vi imali svađe i rasprave, to ne znači da idete ka katastrofi. "Veze se češće raskidaju zbog zahlađenih odnosa nego zbog vatre," rekao je Meknulti.

KAKO SE ŠTO BOLJE SUOČITI SA KONFLIKTOM... SAZNAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI! 

PageBreak

"Neki parovi jednostavno prestanu da komuniciraju. Smatraju da je rešenje konflikata suviše komplikovano ili bolno. Odustanu. Udalje se i više žive kao cimeri nego kao supružnici. Na kraju emotivno razdvajanje je istinski krajnji znak da veza ide ka razvodu. Ako se i dalje svađate niste stigli do tačke predaje," kaže Meknulti.

Prevrtanje očima na nešto što kaže partner je jedan od načina na koji ljudi iskazuju prezir. "Osim prevrtanja očima, tu je i podizanje gornje usne da bi se pokazao podsmeh - osećaj superiornosti.

Kada znate koliko štetan prezir može da bude, evo šta možete da uradite u svojoj vezi da biste se bolje suočili sa konfliktom:

Pazite se prevrtanja očiju, podsmeha, i pravljenja pasivno-agresivnih komentara.

I posle razvoda ima života: kako da se razvedete bez previše bola

Budite realni. "Partneri često idealizuju jedno drugo, i onda očekuju previše," objašnjava Meknulti. On objašnjava da je partner drugačija osoba od vas, sa drugačijim mišljenjem i sa različitim osnovnm potrebama... Možda se nećete slagati, ali bi trebalo da naučite to da prihvatite da biste održali harmoniju. Zašto?

"Kod većine parova, oko 69% problema se u bilo kom braku ponavlja i nastavlja, a samo 31% problema rešava se brzo," objašnjava Meknulti. Drugim rečima, većina problema neće nestati - jednostavno ćete morati da naučite da pravite kompromis.

Ispovest muškarca posle razvoda: ovih 20 grešaka me je koštalo braka

Umesto da se ljutite na partnera, potrudite se da slušate više i stvari gledate iz njegove/njene perspektive, "to pomaže da budete strpljiviji sa partnerom," kažu psiholozi. Komunicirajte bez povišenog glasa, i nemojte optuživati drugu osobu. Govorite o svojim osećanjima, i o tome kako se osećate umesto da kritikujete i okrivljujete. Ove promene jesu jednostavne, ali prave ogromnu razliku.

Izvor: BIZLife