Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psiholozi savetuju: evo kako da podstaknete strast i očuvate dobar seks u braku

Psiholozi vas savetuju kako možete da očuvate strast u braku.

  Izvor: Foto: Profimedia

Zasnivanje bračne zajednice često potpuno menja pravac jedne veze, naročito na polju emocija i seksualnosti. Sve je više parova koji priznaju da jačina seksualne želje i učestalost odnosa u takvim, novim okolnostima jenjavaju ili se pretvaraju u rutinu.

Stručnjaci kažu da "krivicu" za ovakve momente snose podjednako oba partnera, ali i da samo zajedno mogu na najbolji način da reše ovaj problem.

Kako očuvati dobar seks u braku i čime negovati svoju seksualnost otkriva Nevena Čalovska Hercog, psihijatar - psihoterapeut i docent na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

- Kada veza postane zajednica to je već redefinicija emocionalnih seksualnih odnosa partnera: od JA i TI, postajemo MI. Dok se udvaraju jedno drugom i postoji veći stepen neobaveznosti, partneri imaju doživljaj da su relativno dostupni izborno jedno drugome: kada im odgovara, kad su raspoloženi...

Iako je ova podela didaktička, treba voditi računa da svaki par i svaka osoba ima svoju specifičnost, da će biti obeležen strukturom ličnosti, načinom života, mestom življenja, individualnim životnim radostima, očekivanjima koja imaju jedno od drugog - saopštenim i nesaopštenim, modelima koje su poneli iz porodice, porekla, iz okruženja - kaže naša sagovornica.

VIŠE: Kako tradicija može da pomogne u očuvanju vašeg braka

Podsećajući da od seksualne revolucije do danas imamo jedan potpuno drugačiji diskurs seksualnosti koja nam se "servira", programira, nameće, kao nešto što je željeno, Čalovska Hercog kaže da tako dobijamo i imperativ koga nismo sasvim svesni, a koji unosimo u odnose sa partnerom.

- Ulaskom u zajednicu nastaje onaj elemenat: mi smo se odlučili i obavezali, pa dobijamo novu ulogu, novi identitet. U tom novom identitetu trougao koji predstavlja partnerski odnos čine tri elementa: seksualnost, bliskost i posvećenost. U početku veze partneri osećaju seksualnu privlačnost i imaju potrebu da rade na bliskosti, a posvećenost se razvija vremenom kao treća komponenta. Življenjem u zajednici posvećenost počinje da prevoladava i seksualnost dobija drugu ulogu, drugo mesto i značaj - priča Nevena Čalovska Hercog.

Jako je teško, kaže ona, povući granicu između, recimo, posvećenosti i bliskosti, jer se sva tri pomenuta elementa odnosa međusobno prepliću i ne isključuju jedan drugi.

- Kad kažemo posvećenost, mislimo na ono da smo sigurni da možemo da se oslonimo na partnera kad smo u krizi, pod stresom, nezadovoljstvom; on će biti tu, da popravi auto, ode na pijacu ili pozajmi novac i da - brine o nama.

VIŠE: Otkrivamo: 5 načina da postanete seksepilna i poželjna žena

"Računaj na mene" je ona vrsta posvećenosti koju u porodici nudimo starima, bolesnima, deci...

Za bliskost metafora je - ono što delimo sa najboljim prijateljima, koji su nam "srodne duše", dok seksualnost predstavlja nešto drugo. Kada se obavezujemo da smo posvećeni partneru, pod tim rezervišemo i seksualnost.

Seksualno ponašanje, kaže Časlovska, često se povezuje sa emocionalnim doživljajem, u čemu naročito "prednjače" žene:

-Često se kaže da je za žene najveći afrodizijak kontakt koji joj muški partner nudi, a najzavodljiviji mozak, ne anatomija. Najveće iskustvo i potreba žene je zagrljaj, dok je muškarcu dokaz bliskosti i pripadanja seksualni odnos. I tu se vrlo često muškarci i žene ne slažu, ulaze u nesporazum koji nekad preraste i u ozbiljan konflikt.

KAKO DOLAZAK DETETA UTIČE NA STRAST U BRAKU... PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije