Kada se kaže tradicija, svi pomislimo na običaje i znanje koje su nam usadili naši preci. Međutim, svako od nas ima svoju porodičnu tradiciju koja je neverovatno važna za očuvanje porodice. 

Na taj način se stiču zajedničke aktivnosti koje cenimo, ali koji podsvesno i utiču na ojačanje naše veze. 

To može da bude čokoladna torta u obliku srca na svaku godišnjicu braka, gledanje komedije petkom uveče ili zajedničko kićenje jelke za Novu godinu.

VIŠE: Muškarci, pažnja: ovo je najvažnija osobina kojoj nijedna žena neće odoleti!

Istraživanja su pokazala da su porodice koje neguju i vrednuju takve tradicije stalno stvaraju nove srećnije od onih koje to ne čine.

Čak i u porodicama koje nemaju dece, brakovi satkani od takvih tradicija su srećniji. Kako je u svojoj knjizi  "7 principa zahvaljujući kojima će vaš brak uspeti" (The Seven Principles for Making Marriage Work) napisao poznati američki bračni terapeut Džon M. Gotman: „Većina nas je odgojena u porodicama u kojima su se određene tradicije smatrale važnim.

Kad ih učinimo delom svog bračnog života (ili zajedno s partnerom osmislimo nove tradicije), one oblikuju i unapređuju identitet naše pododice“.

Drugim rečima, tradicija nam omogućuje da se emocionalno povežemo, da se lakše suočimo sa životnim izazovima i promenama i da stvorimo toplinu i osećaj sigurnosti u porodičnim odnosima.

Tekst: Ivona Lerman

Izvor: Sensaklub