Uvek ima razloga za promenu na bolje, a za to je "kai" (promena) i "zen" (dobro, mudrost) idealna tehnika...

Ukoliko osećate da vas povremeno u napretku ometa lenjost ili da nemate onoliko vremena koliko biste želeli da posvetite svojoj promeni, možda je kaizen upravo pravi pristup za vas, piše Lovesensa.

Metod kaizen je rođen u Japanu. Sama reč je složenica od dve reči - "kai" znači "promena" dok se "zen" prevodi kao "mudrost" ili kao "dobro".

Ono što zvuči kao mistična filozofska poruka sedih staraca prevodi se u naš svakodnevni jezik kao poznata poslovica "tiha voda breg roni".

U sferi ličnog razvoja, kaizen je način da izbegnemo uspone i padove koje nam donose veliki planovi i da usvojimo metod sitnih promena - 1 minut dnevno za poboljšanje korak-po-korak.

Bez obzira na to da li je u pitanju sticanje fizičke kondicije, učenje stranog jezika ili sređivanje kuće, kaizen nas uči da sebi NE POSTAVLJAMO grandiozne ciljeve za čije je ostvarenje potrebno da se steknu komplikovani uslovi.

Ako za odlazak na jogu treba da svaki put izađete tačno na vreme s posla, da imate prevoz bez problema do vežbaonice i stižete tik pred početak svog termina, jasno je da ćete ubrzo morati da odustanete ili ćete od 10 termina mesečno iskoristiti samo polovinu...

Sa takvim rezultatima će već sledećeg meseca joga doći u pitanje.

Kaizen tehnika od jednog minuta znači da možete odabrati samo jednu vežbu i raditi je kod kuće, ali je treba ponavljati svakog dana u isto vreme. Posle nekog vremena, produžite taj minut u dva, pa u tri...

Tako ćete, verovatno, stići i do nekoliko ciklusa joga vežbi koje odgovaraju vašim potrebama i zdravstvenom stanju.

Naravno, pre svega toga proverite  da li ste dobro usvojili tehniku izvođenja asana i disanja.

Kaizen metod se preporučuje i zato što jednom uvedene promene zaista traju.

Takođe, tu nema finalno definisanog cilja - u stilu, završio sam tromesečni kurs i sad mogu da odmaram na lovorikama.

Kako kaže jedna izreka: "Uspeh ne može da posedujete. Njega možete samo iznajmiti."

Tekst: Kristina Ivanović