Internet nije neki zamišljeni, nepostojeći svet, niti bekstvo od stvarnog života, već deo naše svakodnevice koji ima uticaj na našu decu, bilo da je njegov sadržaj dobar ili loš. A kakve sve zamke može predstavljati internet i na šta moramo obratiti pažnju, razgovarali smo sa Tatjanom Matić, državnom sekretarkom Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, koje sprovodi inicijativu Kliknite bezbedno?

Kako ste došli na ideju da sprovedete projekat zaštite dece na internetu?

- Informaciono-komunikacione tehnologije su deo naše svakodnevnice i potrebno je posmatrati ih pre svega kao jednu vrstu alata koja nam omogućava brže i bolje funkcionisanje. Smatram da mi koji se u ovom trenutku nalazimo na položaju donosilaca odluka imamo posebnu odgovornost u pogledu zaštite naše dece, a ta odgovornost ogleda se u tome da decu naučimo i usmerimo kako da bezbedno koriste savremene tehnologije i kako pametno da iskoriste sve prednosti koje internet pruža. Internet ne predstavlja, kako se često razume, samo društvene mreže i „onlajn“ igrice, već i neiscrpni izvor informacija i bazu znanja koju bi trebalo koristiti. Naša deca će sutra izabrati profesiju u ovoj oblasti i mi ne smemo da im zabranimo upotrebu interneta, već da im pomognemo da se zaštite i žive u skladu sa novim vremenom i tehnologijama, zbog čega je i pokrenuta inicijativa Klikni bezbedno. Želimo da decu kroz edukativne tribine informišemo o svim opasnostima ali i prednostima koje internet i uopšte informaciono-komunikacione tehnologije pružaju.

Na koji način je osmišljena edukacija dece u ovoj oblasti?

- Pošli smo od toga da su savremene tehnologije deci izuzetno bliske i da sada već imamo generacije koje ne poznaju svet koji je postojao pre mobilnih telefona i interneta. To su generacije za koje ćete u stručnoj literaturi naći termin „digitalni urođenici“, a mi smo u tom svetu „digitalne pridošlice“. Polazeći od tih osnovnih pretpostavki, naše tribine su i osmišljene tako da budu interaktivne i bliske deci. Ja se na svakoj tribini iznenadim koliko deca znaju o savremenim tehnologijama i koliko lako usvajaju nova znanja. I zapravo, IKT je verovatno jedina oblast u kojoj veliki broj dece zna više od svojih roditelja, zbog čega se inicijativa Klikni bezbedno i okrenula i roditeljima i pedagozima i nastavnicima. Želimo da ih kroz tribine posvećene roditeljima i nastavnicima pored informisanja o rizicima kojima njihovo dete može biti izloženo dok je na internetu, ohrabrimo da se i oni aktivno uključe u onlajn svet i na taj način bolje razumeju svoje dete - ali i razbiju strah od nepoznatog koji postoji kada je reč o novim tehnologijama među starijima.

U kakvim se nebezbednim situacijama najčešće mogu naći deca?

- Jedna od najlepših stvari kod dece je upravo njihova radoznalost, poverenje prema svetu u kojem žive i nerazmišljanje o tome da bi neko želeo da im naudi. Zato deca za „prijatelje“ na društvenim mrežama prihvataju ljude koje ne poznaju u realnom životu, pa samim tim ne mogu ni znati da li je osoba koja im je poslala zahtev za prijateljstvo zaista ona za koju se predstavlja. Ovo je jedna od najopasnijih situacija u kojima naše dete može da se nađe jer poznato je da deca na društvenim mrežama postaju laka meta tzv. „internet predatorima“. Zbog toga im uvek na tribinama pravimo paralelu između realnog i virtuelnog sveta i napominjemo da, kao što na ulici ne prilaze nepoznatom čoveku i pitaju ga da li želi da im bude prijatelj, tako to ne bi trebalo da rade ni kada su na internetu. I ako deci napravite takve paralele koje su njima bliske i ako im stavite do znanja da je virtuelni svet isto izlazak u javnu sferu - na dobrom ste putu da vaše dete nauči kako da se zaštiti.

Na sledećoj strani pročitajte o tribinama koje je Tatjana Matić držala u osnovnim školama i tome koliko su deca upućena u opasnosti interneta.

PageBreak

Držali ste tribine po osnovnim školama. Šta kažu deca (da li su uopšte svesna opasnosti)?

- Iz mog iskustva, naša deca su u određenoj meri obaveštena kada je reč o bezbednosti na internetu. Sa druge strane ona su i dalje deca i često se vode parolom „neće se to meni desiti; to se dešava nekom drugom“, tako da budu iznenađena kada im ispričamo nekoliko primera koji su se desili u njihovom gradu ili u njihovoj neposrednoj blizini. Uvek se trudimo da sa decom imamo prijateljski odnos i da ih kroz interakciju naučimo kako da se zaštite i prepoznaju opasne situacije i kako treba u tim trenucima da reaguju.

- U sećanju mi je simpatičan događaj sa tribine u jednoj osnovnoj školi u Beogradu. Učenik osmog razreda, odgovarajući na pitanje ko među prijateljima na fejsbuku ima svoje roditelje, rekao je da je svoju mamu, kako se to kaže, „blokirao“ - jer je na svim njegovim fotografijama ostavljala komentare među kojima je meni jedan ostao u sećanju, a glasio je „ljubi te majka“. On se posramio jer su to i svi njegovi prijatelji mogli da vide, a to je već uzrast puberteta koji je sam po sebi vrlo specifičan i osetljiv za svako dete. Ujedno želim i da kroz ovaj primer poručim roditeljima koji na društvenim mrežama imaju svoju decu - da prate šta oni rade, ali i da im ostave slobodu i određeni stepen privatnosti i ne komentarišu svaku njihovu aktivnost.

Kome deca i ostali korisnici interneta mogu da se obrate ili gde mogu da pronađu odgovore na često postavljana pitanja, ako osete da „nešto nije u redu“?

- Ministarstvo unutrašnjih poslova ima posebnu jedinicu za visokotehnološki kriminal koja se bavi svim zloupotrebama na internetu i sa kojima naše Ministarstvo ima izuzetno dobru saradnju. Takođe, partneri smo na projektu Centar za bezbedni internet u okviru kojeg je pokrenut sajt www.netpatrola.rs koji upravo ima cilj da se prijave svi nelegalni i štetni sadržaji na koje nailazimo surfujući internetom. Naše Ministarstvo je za sve građane otvorilo besplatan telefonski servis Infoklik (tel. 0800 252 252), i koji je na raspolaganju našim građanim od 9 do 13 časova.

Koji su dalji koraci vašeg Ministarstva u domenu bezbednog klika?

- U cilju podizanja svesti o sigurnom korišćenju interneta, Ministarstvo će i dalje raditi na razvijanju i usavršavanju projekata koji su započeti ove godine, kao što su: Infoklik, Centar za bezbedan internet koji sprovodimo sa Fondom B92 i Ministarstvom unutrašnjih poslova. U okviru aktivnosti na tom projektu je i prijem Srbije u INHOPE mrežu, intеrnаciоnаlnu оrgаnizаciјu putem koje je moguće prijaviti neprimeren sadžaj i zloupotrebe na internetu. Srbija je od pre dve nedelje članica INHOPE mreže.

Kao još jednu aktivnost na ovom polju pomenula bih isprovođenje Prvog javnog poziva za dodelu sredstava iz programa u oblasti razvoja informacionog društva za 2013. godinu u okviru kojeg je jedna od pet tema bila i Bezbednost dece na internetu. Mi smo sufinansirali sedam projekata koji se bave ovom temom, čiju realizaciju sada pratimo, a po završetku svih projekata imaćemo evaluaciju projekata i videti rezultate na ovom polju.

Koliko ste vi lično liberalni i koliko svojoj deci dozvoljavate slobodu u upotrebi informacionih tehnologija?

- Sa svojom decom pokušavam da izgradim odnos zasnovan na poverenju i to je ono što preporučujem svim roditeljima. Verujem da ukoliko deci zabranite nešto, ona će to svakako uraditi, ako ne kod kuće, onda van nje.

Kako uspešna žena kao vi uspeva da balansira između poslovnog života i privatnih obaveza? Šta je to što vas pokreće?

- Svakako da u današnje vreme moramo da napravimo balans između poslovnog i privatnog života, ali ja imam tu sreću da radim posao koji volim i koji me ispunjava, tako da mi to ne pada teško. S druge strane, porodica uvek predstavlja neophodnu podršku i izvor energije.

Posebno zadovoljstvo i satisfakciju pruža mi činjenica da zajedno sa svojim kolegama radim konkretne projekte koji se odnose na poboljšanje kvaliteta života svakog od nas i time zajedno sa svojim timom, dajem svoj doprinos stvaranju boljeg okruženja kako za današnje tako i za buduće generacije.

Tekst: Vesna Stanimirović