Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečiji svet

Sa bloga Novaka Đokovića: Kako da razgovarate s bebom

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Faza pojave prve reči može da traje i do 15. meseci, ali sa rođenjem deteta počinje njegov govorni razvoj! Prenosimo tekst o fazama tog razvoja kao i savete za podsticanje bebinog govora iz bogate riznice kvalitetnih tekstova na ...

Izvor: Foto: Profimedia

Nikada neće prestati da me fascinira (posebno kao nastavnika francuskog jezika) način na koji beba počinje da usvaja govor i kako, u veoma kratkom periodu od svega par godina, u potpunosti razvija veštinu verbalne komunikacije.

Iako mališani imaju tu sposobnost da, osim maternjeg, sa lakoćom nauče i neki strani jezik, nijedan drugi period u dečijem razvoju ne može da se meri sa onim kada beba pravi svoje prve korake i izgovara svoje prve reči. Ti magični trenuci nastavljaju da žive u pričama naših najbližih, zbog kojih se čak i kao odrasli pomalo stidimo.

Više: Naučni zapis o instiktivnom ponašanju novorođenčeta: prvih 70 minuta u životu bebe

Tako mene još uvek podsećaju na prvu reč koju sam izgovorila (umesto reči "pas" govorila sam gogga), dok ću se uvek sećati onog dana kada je moja mlađa sestra progovorila po prvi put (pauka je zvala dider). Kako beba dolazi do tih dirljivih prvih reči, na koji način možemo da stimulišemo i unapredimo govorno-jezički razvoj dece i šta možemo da očekujemo u svakoj fazi tog razvoja? Treba imati u vidu da je dinamika razvoja govora i jezika individualna za svako dete, kao i da će vam vaš pedijatar pružiti sve potrebne informacije ukoliko ste zabrinuti za govorni razvoj svog mališana.

Od rođenja do 3. meseca

Govorni razvoj započinje od rođenja deteta. Beba počinje da percipira govor ljudi iz svog okruženja. Boji se jakih i iznenadnih zvukova. Okreće glavu u vašem pravcu kada joj pričate ili se smeje kada čuje vaš glas i smiri se, ako plače. Plač je u ovom periodu jedini vid bebine komunikacije. Ona plače različito kako bi zadovoljila različite potrebe. Tako majci šalje signale da je gladna, da joj nešto smeta ili je boli.

4-6 meseci

Beba je u stanju da pokaže da nešto želi tako što guče ili se služi gestovima. Kada nauči da kontroliše ton i jačinu glasa počinje da brblja i proizvodi grgljajuće zvukove. Istovremeno je fasciniraju svi izvori zvuka u blizini. Prepoznaje reč "ne" kada je izgovorite i reaguje na promene tonova glasa.

7-15 meseci

U ovom periodu beba sluša kada joj se govori. Reaguje na svoje ime, okreće se i gleda u vas kada je zovete. Uživa u jednostavnim igrama i pesmicama kao što je igra skrivanja lica iza dlanova. Takođe prepoznaje reči za poznate predmete. Brbljanje obuhvata suglasnike (koje su mnogo teži za izgovaranje jer je za njih potrebno da beba ovlada pokretima usana i jezika). Ovo je i vreme kada se javljaju prve reči (faza pojave prve reči može da traje i do 15. meseci).

Posle prvih reči....

Bebin rečnik će biti sve bogatiji. Ona pokazuje da razume značenje reči pokazujući na predmete u sobi ili u knjizi. Ispunjava jednostavne zahteve i reaguje na pitanja. Obožava različite melodije i pesmice i želi da joj ih roditelji mnogo puta ponavljaju. Izgovaraće i koristiće sve više reči, razgovetnije kako biva sve bolja u izgovaranju suglasnika. To je vreme kada mala deca počinju da kombinuju reči, kako bi sastavila rečenicu ili pitanje.

Na sledećoj strani pročitajte:saveti koji će vam pomoći da stimulišete govorno-jezički razvoj deteta!

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...