„Naučnici su, zapravo, voajeri, kunem vam se“, piše dr Lora Sanders u svom tekstu na portalu „Science News“ od 9. oktobra 2014. godine pod naslovom „Raspored u prvom minutu bebe“.

Upravo zahvaljujući pažljivom posmatranju novorođenčadi tokom prvih 70 minuta nakon rođenja, nastao je ovaj fascinantni naučni zapis:

Minut 0: Beba pušta glasan, ljutit krik koji joj pomaže da probudi pluća.

Minut 2: Nakon krika, beba se odmara manje od minuta, ležeći savršeno mirna na majčinim grudima. Autor smatra da bi ovaj minut tišine mogao biti rezultat evolucije u kojoj su bebe morale da se kriju od predatora.

Minut 2,5: Kad počne da se budi, novorođenče otvara oči po prvi put. Polako počinje da pomera glavu i usne.

Minut 8: Beba postaje aktivnija i drži oči otvorene i do pet minuta, pa i duže. Tokom ove aktivne faze, čini se da se razvija i interesovanje za jelo, jer beba gleda majku u lice i grudi i ispušta slatke tihe zvuke, a ručice pomera ka ustima.

Minut 19: To je bilo iscrpljujuće. Vreme je za još jedan odmor.

Minut 36: Odmorno novorođenče počinje da se pomera ka majčinim grudima, a mirisi mu pomažu da se orijentiše.

Minut 62: Beba počinje da sisa i to najpre male količine kolostruma, koji teče pre mleka a pun je belančevina i supstanci koje jačaju imunitet.

Minut 70: Beba tone u zasluženi san.

Dr Lora Sanders upozorava da je ovaj zapis, ipak, nastao nakon posmatranja malog broja beba te da bi svako odstupanje u smislu minutaže moglo biti očekivano. Međutim, svi ovi podaci itekako mogu biti od pomoći pri osmišljavanju metoda ohrabrivanja dojenja, kaže ona.

Lora Sanders, neurohirurg i doktor molekularne biologije koja rado piše, kako sama kaže, „o misterijama uma i nauci gajenja dece“.