FENOMENALNA IZLOŽBA KOJU NE SMETE PROPUSTITI: Visoka moda i Žan Pol Gotje u Beogradu, sve žene će požuriti da je vide

Ekskluzivna prilika da uživo vidite venčanice visoke mode, sa potpisom velikog modnog kreatora Žan Pola Gotjea!

Profimedia

Jedan od najpoznatijih modnih kreatora današnjice, Žan Pol Gotje, stiže u Beograd i biće gost Muzeja savremene umetnosti gde ćemo moći da posetimo njegovu izložbu Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve, koja će biti otvorena od 21. novembra 2020. godine.

Izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve, sa ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine, nastaje kao finale izložbe Modni svet Žan Pol Gotje: od trotoara do modne piste, koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi.

Kustos Tijeri Maksim Lorio - prošlogodišnji dobitnik "Vanguard" nagrade za doprinos u umetnosti i kulturi, otvorio je izložbu Modni svet Žan Pol Gotje 2011. godine u Muzeju lepih umetnosti u Montrealu, a potom je izlagana u Muzeju umetnosti Dalas, Muzeju likovne umetnosti San Franciska, u Fondaciji MAPFRE u Madridu, u Kunsthale u Roterdam, u Švedskom centru za arhitekturu i dizajn u Stokholmu, u Bruklinskom muzeju, u Barbikan Centru u Londonu, u Nacionalnoj galeriji Viktorije u Melburnu, u Grand Palais-u u Parizu, u Kunsthaleu u Minhenu i u Seulu u Dongdaemun Dizajn Plazi.

“Oduševljen sam što ćemo sarađivati sa Muzejem savremene umetnosti Beograd na ovom projektu koji ne samo što će biti prva izložba Žan Pol Gotje u Srbiji, već i prva izložba visoke mode u tom Muzeju. Sada više nego ikad smatram da je ova izložba važna za snažnu socijalnu poruku slobode i tolerancije koju donosi. Ova premijera takođe označava kraj njegove karijere u svetu visoke mode i slavi način na koji je tokom pedeset godina pokazivao humor kroz svoj kreativni i provokativni rad, koji je otkrio humanističku viziju društva prigrlivši sve kulture i podkulture bez ikakvih tabua i osuđivanja da bi nas prikazao onakvim kakvi jesmo mimo mode”- kaže kustos Tijeri Maksim Lorio.

Foto: Camera Press 

Poseban ekskluzivitet beogradske postavke izložbe je svetska premijera čak osam Gotjeovih venčanica koje ranije nisu bile deo postavke. Dizajner je s neobuzdanom maštom pružio novi izgled klasičnoj beloj haljini, surovo preispitujući polne, etničke i verske konvencije. Ova izložba odražava Gotjeovu posvećenost borbi za ljudska prava i promoviše kulturnu raznolikost.

“Izuzetno mi je drago da jedan deo ovog umetničkog savremenog sveta, koji široj domaćoj javnosti nije dostupan, dolazi u Srbiju. Ponosan sam na tim MSUB koji je čak i u ovoj krizi i komplikovanim uslovima, a kada nam je umetnost najviše potrebna, omogućio da predstavimo delo ovog umetnika Srbiji. Jasno je da je Gotje više od savremenog svetski poznatog modnog dizajnera - on je umetnik. Gotje nije brend, nego ideja jednakosti, ideja podrške, ideja raznolikosti i tolarancije, a ako iko treba da promoviše toleranciju u društvu to su umetnici. Umetnost je sveobuhvatna, slobodna, dozvoljava emocije, lično izražavanje, provokaciju i kritičko mišljenje”, ističe Viktor Kiš v.d. direktora MSUB.

Organizovanjem izložbe koja visoku modu prikazuje kao vrhunsku savremenu umetnost beogradski Muzej savremene umetnosti našao se u društvu svetskih muzeja, poput njujorškog Metropoliten muzeja umetnosti, pariskog Luvra, Muzej savremene umetnosti MoMa i Muzeja Viktorija i Albert. Izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve biće izložena četiri meseca, od 21. novembra do marta 2021. godine, na petom nivou Muzeja savremene umetnosti Beograd.

Izvor: Elle.rs