Nizom manifestacija u Srbiji će biti obeležen 25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a u Beogradu će tim povodom biti organizovana nacionalna konferencija "Dužna pažnja u borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji".

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici u Beogradu Vesna Stanojević dala je, ovim povodom, izjavu Tanjugu u kojoj je istakla da je tokom ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju, prema podacima Savetovališta koji su uzeti iz štampe i policijskih izvora nastradalo 76 osoba, od čega 45 žena, a da je bilo i pet slučajeva čedomorstva.

"Prošle godine ubijeno je 28 žena, a sada 45, tako da je svaki komentar suvišan", istakla je Stanojević.

Stanojević je rekla da u Beogradu ima tri sigurne kuće koje imaju kapacitet da prime 75 žena i dece i da za sada ne postoji potreba da bude veći broj sigurnih kuća, jer se ne javlja više žena od postojećih kapaciteta.

Osim u Beogradu, Sigurne kuće postoje u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu, Nišu, a u međuvremenu zatvorene su u Leskovcu, Zaječaru i Smederevu.

Direktorka UNDP-a Srbija Irena Vojackova Solorano rekla je da se procenjuje da su oko 60 odsto žena i devojčica u svetu bile žrtve nasilja bilo fizičkog ili psihičkom.

Kada je u pitanju Srbija, ona je istakla da prema statistici UNDP-a sa podacima iz 2010. godine, 54 odsto žena trpi nasilje, odnosno da je svaka druga žena koju srećemo na ulici žrtva nasilja.