Švajcarski psihijatar rođen 8. novembra pre 129 godina izmislio je - a i podario ime - danas čuvenom testu sa mrljama od mastila koji se koristi u psihoanalizi.

Herman Roršah rođen je u Cirihu, a svoj čuveni test izmislio je davne 1921. godine. I danas se koristi njegovih 10 kartica na kojima su najrazličitij oblici koje pacijenti na psihoanalitičkom pregledu naglas analiziraju. Test je opisao u svojoj knjizi "Psihodijagnostika", nastaloj posle niza ispitivanja dečjih reakcija na različite mrlje od mastila.

Njegov revolucionarni rad bio je, nažalost, prekinut iznenadnom smrću posle pucanja upaljenog slepog creva, i to u 37. godini života. Danas mnogi smatraju da je Roršahov test zastareo i da ga ne treba koristiti u analizi ličnosti, ali Gugl je odlučio da se zabavi pa vas poziva da kliknete na logotip i onda pošaljete svoje tumačenje mrlje koju vidite prijateljima na društvenim mrežama. Roršah je, ipak, živ i u 21. veku! Ako želite da pogledate ostale zanimljive logotipe Gugla, pronaći ćete ih u "Povezanim vestima" ispod ovog teksta.