Svetski pretraživač Gugl 27. septembra 2013. godine slavi svoj 15. rođendan i tom prilikom poklonio je svim posetiocima svoje početne internet stranice igru koja prikazuje proslavu rođendana. Zvanice su, duhovito, upravo slova čuvenog logotipa u različitim bojama, a u animaciji ovi "gosti" zabave razbijaju meksičku pinjatu u obliku šarene zvezde, a potom iz nje ispadaju bombone, što je česta igra na dečjim rođendanima u Americi.

Inače, jedna od poznatijih kompanija na planeti trebalo bi da slavi svoj rođendan 7. septembra, kada je osnovana, ili 15. septembra, kada je domen pod imenom "Google.com" prvi put registrovan. Međutim, osnivači su odlučili da slave 27. septembar jer su na taj dan 2005. godine "pobedili"  konkurentski pretraživač Jahu. Naime, kada je Jahu objavio da je njegova baza podataka bogatija od Guglovog, Ana Peterson, Guglova inženjerka je objavila da je njen poslodavac proširio svoj indeks čak hiljadu puta. 

Ovu internet stranicu osnovali su Leri Pejdž i Sergej Brin u svojim studentskim danima, s ciljem da organizuju informacije sveta i učine ih korisnima i lako dostupnima svim korisnicima. Od te davne 1998. godine do danas, „Gugl“ je postao najposećenija stranica na globalnoj svetskoj mreži i proširio svoju delatnost. Danas korisnici Gugla mogu njegovim posredstvom koristiti elektronsku poštu Dži-mejl, društvenu mrežu Gugl+, pretraživač Gugl Hrom i mnoštvo drugih sadržaja.

Uz to, Gugl je vlasnik čuvenih sajtova kao što su Ju Tjub i Bloger.