Popularni britanski violinista nastupiće u Beogradu 9. oktobra 2013. godine u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Već više od dvadeset pet godina ovaj britanski violinista važi za jednog od najpriznatijih virtuoza na svetu. Njegov jedinstveni talenat uneo je novu perspektivu kako u klasičan tako i u savremeni koncertni repertoar, čime je Najdžel Kenedi postao violinista sa najviše prodatih albuma na svetu.

Poznati violinista na svojoj novoj turneji nastupa u  manjim, akustičnim dvoranama. U prvom delu koncerta muzčar izvodi Bahov preludijum iz Partite broj tri, u E duru, kao i drugi, treći i četvrti stav (Fugue, Andante, Allegro) iz Bahove Sonate broj dva, u a molu. U drugom delu koncerta publika će imati priliku da uživa u virtuoznom izvođenju  džez klasika, Fats Valera.

Valerove kompozicije i izvođenje uticali su na razvoj džez muzike kakvu poznajemo danas. On je tvorac poznatih džez standarda kao što su: “Ain’t Misbehavin”, “Squeeze Me” i  “Honeysuckle Rose”.

Na sceni Kolarca Najdžel će nastupiti sa još tri muzičara, među kojima su: Rolf Busalb (gitara), Jaron Stavi (bas) i Kristof Dziedzic (bubnjevi).

Ulaznice za koncert su u prodaji od četvrtka, 12. septembra na blagajni Kolarca.

Veliki muzičar je poznat publici u Srbiji, a ostao je upamćen kao prvi strani umetnik koji je održao koncert u Beogradu posle bombardovanja 1999. godine. Prvi put u je svirao u Beogradu 1997. godine, a ovo je 15. godina od njegovog prvog dolaska. 7 puta je svirao u Beogradu, po jednom u Nišu i Novom Sadu, svi koncerti su bili rasprodati.

Od brojnih uspeha koje je ostvario izdvaja se njegovo izvođenje Vivaldijevih "Četiri godišnja doba", njegovo izvođenje Elgara za koje je dobio nagradu “Album  godine”, kao i izvođenje Bramsovog violinskog koncerta (album koji je bio na vrhu Vulvortove top liste).

Muzičar je poznat je po tome što svira na nekoliko električnih violina, kao i na klasičnoj violini iz 1732. godine, koju je izradio Karlo Bergonci iz Kremone, saradnik Gvarnerijusa i Stradivarija.

Privatno, Najdžel je navijač Aston Vile i posećuje utakmice sa svojim sinom, kada mu to obaveze dozvoljavaju, jer živi na relaciji između Poljske i Velike Britanije.