Prirodnjački muzej postavio je, u julu 2013, izložbu „Ambrozija – 150 godina u Evropi, 60 godina u Srbiji“ u Galeriji ovog muzeja. Izložba će trajati do oktobra 2013. godine, a organizatori su se pobrinuli da najmlađi Beograđani,  na kreativan i zabavan način, nauče da prepoznaju ovu biljku.

Cilj ove crtaonice je da se deca bliže upoznaju s ambrozijom, odnosno biljkama koje izazivaju alergije, kao i da nauče da prepoznaju ovu biljku, saznaju kako se ona širi i shvate njen značaj. Mališani će moći da pogledaju izložbu, a nakon toga će dobiti hartije ili olovke kako bi nacrtali list izabrane alergene biljke koja im je privukla pažnju ili model polenovog zrna.

Prva radionica održaće se 4. septembra od 16 do 17 časova, a pozvani su dečaci i devojčice svih uzrasta. Grupe se obrazuju prema uzrastu učenika, pa će tako postojati grupa dece predškolskog uzrasta, učenika mlađih razreda osnovnih škola, učenika petog i šestog razreda osnovnih škola, učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola i srednjoškolaca. U zavisnosti od interesovanja, mogu se formirati i grupe za studente i odrasle posetioce, koji bi učestvovali u diskusiji na temu alergenih biljaka, simptoma alergija, ličnim iskustvima i anegdotama u vezi sa alergijama.

Takođe, zanimljivo je da je muzej za decu starijeg uzrasta, srednjoškolce i studente pripremio i edukativnu radionicu sa elementima kviza „Tražimo blago“, kao dodatak izložbi posvećenoj mineralima Trepče. Ova radionica može se prilagoditi i za odrasle posetioce, pa se, ukoliko za to bude interesovanje, može organizovati kao kviz iz oblasti mineralogije, hemije, istorije rudarstva u Srbiji, opšte kulture i tako dalje.

Svi zainteresovani učesnici trebalo bi da se jave autoru, kustosu Dragani Vučićević  na broj telefona 011/ 3442-147 ili na e-mail adresu draganav@nhmbeo.rs.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, nakon obilaska izložbe i odabira modela za crtanje, kao i skiciranja kontura, crtanje i diskusija se mogu nastaviti napolju, u prostoru iza Galerije.