U nadi da će ljudima približiti čitanje, Joko Ono je izdala nastavak knjige o konceptualnoj umetnosti „Grejpfrut“ iz 1964. godine. Nova knjiga „Akorn“, sastavjena je od 100 „uputstvenih pesama“ i crteža, a zvanično će biti objavljena 15. jula 2013. godine. Prema rečima udovice Džona Lenona, knjiga seže u prošlost, a prvobitno je bila napisana za internet još 1990. godine.

Svaka pesma odgovara jednom danu: 100 dana – 100 pesama, a pesme u formi instrukcije predstavljaju povod ljudima za razmišljanje i istraživanje. O tome koliko joj znači čitanje Joko je izjavila za agenciju Rojters: „Dopada mi se ta ideja, jer ljudi više ne čitaju knjige, samo odu do računara. Vraćam se knjigama, jer zaista verujem da je čitanje knjige potpuno drugačije iskustvo od interneta“, objasnila je osamdesetogodišnja umetnica i mirovna aktivistkinjaa.

Svaku pesmu prati i crtež koji, prema rečima Joko Ono, treba da posluži ljudima da sagledaju svet na drugačiji način. Kao i prethodna knjiga „Grejpfrut“, i nova knjiga je podeljena u sekcije, a ona svaku pesmu opisuje kao „poezija u akciji“. Upoređujući novu knjigu sa starom, Joko je rekla da smatra da će "Akorn" biti još bolji i da je prefinjenije umetničko delo.

A. A.