Filmski festival "Kratki metar", jedan od najvažnijih festivala u regionu kada je u pitanju dokumentarni i kratki film i svakako jedan od najdugovečnijih evropskih festivala, ove godine po prvi put učestvuje u prestoničkom festivalu festivala - Belefu. Tokom dva dana, 24. i 25. juna 2013. godine, publika će moći da pogleda najbolje filmove sa ovogodišnjeg festivala, ali i da se premijerno upozna sa novim tajvanskim kratkim filmom.

Za Belef je planiran još jedan filmski festival, "Sedam veličanstvenih". Ova smotra filma će od 10. do 12. jula biti eksluzivni prostor za promociju evropskih autorskih dugometražnih dokumentaraca i bioskopa na otvorenom, u obliku svojevrsnih autorskih večeri. Tako će biti prikazana po dva filma Tomasa Ridelšajmera iz Nemačke, Mike Ronkainena iz Finske i Marka Isaksa iz Velike Britanije, koji su postigli značajne uspehe na velikim svetskim festivalima.

Sve projekcije su planirane na novoj Belef sceni u dvorištu Pete beogradske gimnazije (Ilije Garašanina 24) u blizini Tašmajdana. Ulaz je besplatan, kao i za ostale programe Belefa, a projekcije počinju u 21 čas.

M. B.