Našu zanimljivu i edukativnu akciju nastavljamo s novom gošćom, Majom Babić nutricionistom i terapeutom u oblasti zdravlja i velnesa koja će odgovarati na vaša pitanja.

Srčana oboljenja su danas jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svetu kod oba pola. Međutim, kardiovaskularno zdravlje se razlikuje kod muškaraca i žena u pogledu fi ziologije odnosno životnog doba, pa se i simptomi bolesti ispoljavaju na različite načine. Donedavno je učešće žena u kliničkim ispitivanjima bilo minimalno, što je rezultiralo nepostojanjem analize specifi čne za ženski pol.

Lekoviti razgovori 3_1200 x 900_foto_Shutterastock.jpg
Shutterstock  

"Zahvaljujući naučnom napretku u protekloj deceniji, otkriveno je više dodatnih faktora rizika karakterističnih za žene, koji uključuju menopauzu, hipertenziju u trudnoći i depresiju. Iako je lečenje kardiovaskularnih bolesti slično kod oba pola, neki uzroci bolesti ograničeni su na žene", tvrdi naša gošća.

Prema njenim rečima mnogo toga možemo učiniti sami kako bismo smanjili rizik. Prevencija srčanih bolesti obuhvata tri pristupa: sekundarni, primarni i primordijalni. Svaki ima specifičnosti, ali svi imaju zajednički cilj – očuvanje zdravlja srca.

Za sve nedoumice u vezi vaše ishrane za koje vam treba savet ili konsultacija, naša gošća biće vam na raspolaganju 26. septembra od 11 do 12 sati putem telefona 011/442-03-07.

Tekst: Promo