Pored važnosti jačanja imuniteta u ovo doba godine za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja, naši stručni saradnici, fitnes instruktori, nutricionisti i psiholozi u novom broju našeg magazina Lepa&srećna govore i o drugim aktuelnim zdravstvenim temama.

Šta čini odbrambenu moć našeg tela koja nas štiti od bolesti i kako da je ojačamo prirodnim putem otrkiva naš stručni sagovornik prim. dr Petar Borović, kardiolog.

Pored dovoljno vitamina i minerala, da bi nam imunitet bio dobar, važan je i ritam spavanja.

-Čovek je stvoren da se ponaša u odnosu na sunčevu svetlost koja stimuliše rad epifize, pošto je preko očiju napaja neophodnom energijom. A kada padne mrak, ona počinje da luči melatonin, koji nam omogućava zdrav san, a samim tim i regeneraciju organizma. Stoga, da bi nam imunitet bio dobar, važno je otići na spavanje na vreme. Ako zaspimo pre ponoći, melatonin će se lučiti sve do jedan sat posle ponoći i omogućiti nam dubok i okrepljujući san, a onda će njegov nivo početi da opada. Drugim rečima, što kasnije legnemo, to će nam i san biti sve lošiji – naglašava dr Borović.

Postoji li hrana sreće, tema je o kojoj smo u ovom broju razgovarali s dr Milošem Zrnićem, višim predavačem na Akademiji strukovnih studija u Beogradu. Poznato je da hrana budi sva čula i ima tu moć da izmami osmeh, bilo da je reč o domaćoj supi bilo o čaši vina ili kockici čokolade, što se objašnjava postojanjem snažne povezanosti između onoga što jedemo i onoga što osećamo.

lepa i srecna 03.jpg
Shutterstock  

– Naučna istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline mogu popraviti raspoloženje i ublažiti anksioznost i depresiju. One se mogu koristiti i u lečenju raznih psihičkih problema poput hiper­aktivnosti i bipolarnog poremećaja, a od pomoći su čak i u slučaju šizofrenije. Najviše ih ima u orasima, konopljinom i lanenom semenu, čia semenkama i masnoj ribi poput lososa, skuše i sardine – navodi dr Zrnić.

U ovom broju našeg magazina holivudske zvezde otkrivaju svoju omiljenu hranu za lepotu i vitkost. Među njima je i Penelope Kruz, prva španska glumica nagrađena „Oskarom”, koja privlači pažnju izuzetnim šarmom i besprekornom fi gurom. Njena tajna je u mediteranskoj ishrani, koja se bazira na nemasnim proteinima, celim zrnima žitarica, svežem povrću i orašastim plodovima. Na njenom meniju često se nađu i riblji specijaliteti, posno meso i mahunarke, a umesto prerađenih slatkiša, radije bira sveže ili sušeno bobičasto voće.

lepa i srecna 02.jpg
Profimedia 

Za kraj, svim ljubiteljima sladoleda i putovanja otkrivamo destinacije s najboljim i najneobičnijim ukusima. A ako nekada posetite Tokio, naša saradnica Aleksandra Mikata Krsmanović preporučuje vam da obavezno probate sladoled pod nazivom „moći“, koji se služi u loptici od pirinčanog testa. Idealan je za Japance koji žive užurbano, svakodnevno prelaze čuvenu raskrsnicu Šibuja i jedu u hodu. Zanimljivo je da ga je izmislila jedna Amerikanka, a postao je popularan zahvaljujući TikToku!